Αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας - ΝΔ για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Αντιπαράθεση υπουργείου Παιδείας - ΝΔ για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Το θέμα της παραβατικότητας και του ασύλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, θίγει και σήμερα με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτή δεν είναι εικόνα δημόσιου Πανεπιστημίου, καταγγέλλει, καθώς όπως σημειώνει πέρασε σήμερα μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και αντίκρισε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα κατάληψης δημοσίου χώρου από μικροπωλητές.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κατηγορηματική του δέσμευση ότι θα αλλάξει το καθεστώς του ασύλου.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη:

«Περνούσα, σήμερα, μπροστά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και σταμάτησα για να δω αυτήν την απαράδεκτη εικόνα κατάληψης δημοσίου χώρου από μικροπωλητές. Οι οποίοι, σε πρώτη ευκαιρία, βρίσκουν πάντα καταφύγιο εντός του χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου για να αποφύγουν την ενδεχόμενη σύλληψη.

Αυτή δεν είναι εικόνα δημόσιου Πανεπιστημίου. Ούτε μπορεί το άσυλο να καταστρατηγείται, με τέτοιο τρόπο, για να καλύπτει όλου του είδους τις παράνομες, τις έκνομες συμπεριφορές.

Για άλλη μια φορά, θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική μου δέσμευση ότι θα αλλάξει το καθεστώς του ασύλου. Έτσι ώστε να μπορεί η Αστυνομία αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και εντός του Πανεπιστημίου, όποτε εντοπίζεται οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλουμε στους φοιτητές, το οφείλουμε στους εργαζόμενους σε όλο το δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «καταστροφολογεί, συκοφαντώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο». 

«Προβλήματα παραβατικότητας υπάρχουν σε ορισμένα πανεπιστήμια, έχουν εντοπιστεί και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται δεύτερος και καταϊδρωμένος να υποστηρίξει ότι θα στηρίξει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε σε έντονο τόνο το υπουργείο και πρόσθεσε: «Καλοδεχούμενη η προσφορά του, αφού ο υπουργός έχει ήδη συγκροτήσει 12μελή επιτροπή υπό τον καθηγητή και βουλευτή Νίκο Παρασκευόπουλο, η οποία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων θα εξετάσει και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ».

Μάλιστα, υπερασπιζόμενο τον «νόμο Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α'' 114)] -που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι- το υπουργείο ανέφερε ότι υπάρχει «συγκροτημένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» που εξασφαλίζει «τις προϋποθέσεις στις διοικήσεις τους να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων σε συνεργασία -όπου αυτό απαιτείται- με την Ελληνική Αστυνομία».

Φωτογραφία intime news