Αντίστροφη μέτρηση για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας - Τι περιμένει το Μαξίμου

Αντίστροφη μέτρηση για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας - Τι περιμένει το Μαξίμου

Θέμα χρόνου  θα πρέπει να θεωρούνται οι ανακοινώσεις σε σχέση με τις κινήσεις που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εθνικές παρεμβάσεις στην περίπτωση που η Ευρώπη δεν αποφασίσει να δράσει με στιβαρότητα. 

Σύμφωνα  με καλά πληροφορημένη πηγή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο θα έχει  "καθαρή" εικόνα για το τί προτίθεται και τι όχι να κάνουν οι Βρυξέλλες για τους υπέρογκους λογαριασμούς στην ενέργεια. Μέχρι τότε ο κ.Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μία ευρεία λίστα εναλλακτικών σεναρίων, στην περίπτωση που τελικώς κριθούν ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκές "λύσεις". 

Την Παρασκευή προγραμματίζεται συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τις πληροφορίες που ήθελαν να συζητείται το θέμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ενέργεια να μην επιβεβαιώνονται. Αυτό που φαίνεται ότι έχει προτιμηθεί ως λύση είναι η ελληνική κυβέρνηση να αναμένει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στοιχείο που δείχνει να καθυστερεί για λίγο ακόμα τις δημόσιες ανακοινώσεις. 

Παρόλαυτα όπως ήδη επισημάναμε οι διεργασίες συνεχίζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι μεταξύ άλλων η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος και η επιδότηση των λογαριασμών σε μεγαλύτερη έκταση από ότι συμβαίνει σήμερα. Δύο μέτρα που συζητούνται χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις, μια και τον πρώτο λόγο τον έχει η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξετάζεται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων χωρίς όμως να ξεπεραστούν τα όρια του προϋπολογισμού. 

Την ίδια ώρα και σε συνάρτηση που με το ύψος των παρεμβάσεων για τον έλεγχο των ανατιμήσεων θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να γίνει στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα με τελικό στόχο την ανακούφιση όλων όσοι την έχουν ανάγκη. 

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν ότι στην επικείμενη εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ στις 6 Μαΐου θα παρουσιαστούν με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά της "κοινωνικής" πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου , κάτι που αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει και στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.