Αντίθετος στο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας ο Jean-Claude Juncker

Αντίθετος στο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας ο Jean-Claude Juncker

Αντίθετος στο κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας αλλά και ιδιαίτερα υποστηρικτικός στη στάση της Angela Merkel στο προσφυγικό εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας πως η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Μια ημέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και τις μεταρρυθμίσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Jean-Claude Juncker δήλωσε πως η ιστορία θα αποδείξει σωστή την Angela Merkel και τη φιλελεύθερη πολιτική της στο προσφυγικό.

«Είναι στις αρμοδιότητες ενός επικεφαλής κυβέρνησης να παίρνει θέση και να τη συντηρεί και υπό πίεση», δήλωσε για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, συγκρίνοντάς την με τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας, Helmut Kohl, που προχώρησε στην επανένωση της χώρας.

«Η ιστορία τον έκρινε σωστό και θα αποδείξει και την A. Merkel σωστή».

Η A. Merkel θα επιζήσει των κριτικών που της ασκούνται, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό την οποία υποστηρίζουμε και εκείνη και εγώ θα είναι επιτυχής. Είναι σημάδι πολιτικής ισχύος να πούμε 'θα το καταφέρουμε αυτό'. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει παράδοση στους λαϊκιστές».

Όσον αφορά την Ελλάδα και τη στάση των κρατών του Visegrad που επιθυμούν το κλείσιμο των συνόρων, ο Juncker εξέφρασε την αντίθεσή του ζητώντας συνεργασία για να μην καταστραφεί η εμπιστοσύνη.

«Δεν θα ήταν ούτε νομικά ούτε πολιτικά αποδεκτό να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες στο κλείσιμο των συνόρων κάποιου εκ των μελών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jean-Claude Juncker. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και στις δύο πλευρές. Θα είμαστε επιτυχείς μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά και αν δεν καταστρέψουμε την εμπιστοσύνη. Δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε τη Σένγκεν και ως εκ τούτου τις εγχώριες ελευθερίες μας».

«Όπως έγινε και στην κρίση χρέους, έτσι και τώρα απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός κοινών βημάτων για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ναι, θα χρειαστεί λίγος χρόνος προτού τα μέτρα που αποφάσισε το σύνολο της Ευρώπης τις προηγούμενες ημέρες και μήνες να είναι αποτελεσματικά. Αλλά στην Ελλάδα, λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από τους εννέα εκ των δέκα ατόμων που αιτούνται άσυλο. Το Σεπτέμβριο γινόταν μόνο στο 8%. Λόγω σημαντικών αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης, βλέπουμε πλέον μια μείωση του αριθμού των προσφύγων στη χώρα: σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σε ημερήσια βάση και 3.500 το Δεκέμβριο. Πλέον, είναι 2.000 άτομα. Επιτέλους, βλέπουμε τα πρώτα σημάδια προόδου», απάντησε αναφερόμενος στο αν η ΕΕ θα ξεπεράσει την προσφυγική κρίση.

Τέλος, για το ενδεχόμενο εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ είπε πως τα πάντα είναι δυνατά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο τόνισε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια χρειάζεται τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και εκείνη χρειάζεται την Ευρώπη.

«Οι καλύτεροι ειδικοί μας δουλεύουν τις πιο δημιουργικές λύσεις για την παρουσίαση μιας συμφωνίας που θα είναι τόσο προς το συμφέρον των Βρετανών όσο και προς το συμφέρον των άλλων μελών της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι όλα είναι δυνατά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, είμαι πεπεισμένος ότι η πραγματικότητα για την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, την εμπορική πολιτική και την παγκόσμια σημασία της Ευρώπης θα μιλήσει από μόνη της».