Ανυσηχία από τον OHE ζητά για την κατάσταση υγείας του νομπελίστα Ειρήνης Liu Xiaobo

Ανυσηχία από τον OHE ζητά για την κατάσταση υγείας του νομπελίστα Ειρήνης Liu Xiaobo

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για την αναφερόμενη σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Liu Xiaobo, του διαφωνούντα νομπελίστα της Ειρήνης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid bin Ra''ad Zeid al-Husseinν ζήτησε από την Κίνα να επιτρέψει σ'' έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ να έχει πρόσβαση στον Liu Xiaobo και τη σύζυγό του, την Liu Xia, αλλά η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει, δήλωσε η εκπρόσωπος Elizabeth Throstle στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, ο κουνιάδος του Liu Xiaobo αρνήθηκε ότι οι γιατροί έχουν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή του Liou, σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο στον οποίο νοσηλεύεται ο νομπελίστας της ειρήνης, μετά τις φήμες ότι είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει τη θεραπεία.

Ο Xiaobo, 61 ετών, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών το 2009 για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας», αφού βοήθησε στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλεί σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρόσφατα μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο της βορειοανατολικής πόλης Σενιάνγκ για να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο.

«Ο Liu Xiaobo δεν σταμάτησε να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλά επειδή η κατάστασή του είναι σοβαρή και ο όγκος αναπτύσσεται γρήγορα, έπειτα από διαβούλευση κορυφαίων εγχώριων ειδικών η φαρμακευτική αγωγή προσαρμόσθηκε, με τη συναίνεση της οικογένειάς του», αναφέρεται στην επιστολή.

«Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου στους ανθρώπους που διαδίδουν και δημιουργούν φήμες και διαστρεβλώνουν γεγονότα», προστίθεται στο χειρόγραφο έγγραφο που φαίνεται ότι έχει γραφεί και υπογραφεί από τον κουνιάδο του Xiaobo και αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στον ιστότοπο του νοσοκομείου.

Κίνα: Δυτικοί γιατροί θα δουν τον Liu Xiaobo μέσα στο σαββατοκύριακο

Κατόπιν της έκκλησης του ΟΗΕ, τρεις πηγές από την Κίνα έκαναν γνωστό πως τουλάχιστον δύο γιατροί από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, θα επισκεφθούν τον 61χρονο αγωνιστή υπέρ της δημοκρατίας, έπειτα από πρόσκληση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται στο Σενιάνγκ (βορειοανατολική Κίνα).

Οι πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου δεν έκαναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη των ξένων γιατρών. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την έλευσή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια