Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl

Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl

Ο πρώην καγκελάριος Helmut Kohl, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν" στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Στήριξε με σθένος την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.

Ο Helmut Kohl υπήρξε, κυρίως μαζί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Francois Mitterand, ένας από τους αρχιτέκτονες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στο Ευρώ. Ο ίδιος έθεσε τις βάσεις για την διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς έπειτα από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρώην καγκελάριος, η υγεία του οποίου ήταν εύθραυστη εδώ και χρόνια και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο από το 2009, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κάταγμα στο γοφό του.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες κι αντιμετώπιζε και σοβαρές δυσκολίες στην ομιλία.

Ο εκλιπών πολιτικός θα μείνει στην ιστορία καθώς πίεσε ασφυκτικά τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, Michail Gorbachev και George Bush τον πρεσβύτερο, όπως επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου η πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ενωθεί με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1990, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Ο Κohl συνέβαλε στο τέλος της στρατιωτικής κατοχής της Γερμανίας, που είχαν επιβάλει οι νικήτριες δυνάμεις από το 1945 κι έθεσε τις βάσεις της ανάδυσης μιας ισχυρής Γερμανίας στη διεθνή σκακιέρα.

Εντούτοις, όταν σε ηλικία 52 ετών το 1982 πήρε τα ηνία της κυβέρνησης της δυτικής Γερμανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο χλευασμών για την ρουστίκ και επαρχιώτικη πλευρά του και κανείς δεν μπορούσε να στοιχηματίσει στο ότι ο γιος ενός εφοριακού από μια αστική οικογένεια του Λουντβιχσχάφεν θα αποτελούσε κεφάλαιο της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας.

Όμως την 9η Νοεμβρίου του 1989, το τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε και ο συντηρητικός καγκελάριος, που τίθετο υπό αμφισβήτηση κι εντός του ίδιου του του κόμματος, φόρεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον μανδύα της Ιστορίας».

Αντιλήφθηκε πολύ σύντομα την επιθυμία των Γερμανών της ανατολικής Γερμανίας υπέρ της ενοποίησης των δύο κρατών και το κατάφερε ταχέως παρά τους φόβους που διατυπώνονταν.

Το τέλος της πολιτικής του καριέρας υπήρξε λιγότερο λαμπρό, καθώς αμαυρώθηκε από ένα σκάνδαλο με μαύρα ταμεία για την χρηματοδότηση του κόμματός του. Παραδέχθηκε ότι έλαβε μυστικές δωρεές και η Angela Merkel, η προστατευόμενή του, το εκμεταλλεύτηκε απομακρύνοντάς τον.

J. Cl. Juncker: Ο Helmut Kohl ήταν "η ίδια η ουσία της Ευρώπης"

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl ήταν "η ίδια η ουσία της Ευρώπης" επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. Cl. Juncker, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

"Ο θάνατος του Helmut Kohl με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ" έγραψε ο Juncker σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

George Bush: Ο Helmut Kohl ήταν «από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George Bush, ο πρεσβύτερος, απέτισε φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Helmut Kohl, κάνοντας λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Helmut ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.

Em. Macron: Χάνουμε ένα πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο 

Ο Helmut Kohl ήταν ένας «πολύ σπουδαίος Ευρωπαίος» και ο «αρχιτέκτονας της ενωμένης Γερμανίας και της γαλλογερμανικής φιλίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας.

«Με την απώλεια του Helmut Kohl, χάνουμε έναν πολύ σπουδαίο Ευρωπαίο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος με ανάρτησή του στο twitter, σημειώνοντας ότι «ο Kohl ήταν ένας από τους σπουδαίους άντρες της Ευρώπης και του ελεύθερου κόσμου».

Vl. Putin: Στην Ρωσία θα μείνει στη μνήμη ως ένας υποστηρικτής της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Helmut Kohl, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Mikhail Gorbachev: Ο Helmut Kohl ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα»

Ο Helmut Kohl ήταν μια «εξαιρετική προσωπικότητα» που έδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία», δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Mikhail Gorbachev, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

«Ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι του στην γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος του.

Ο Helmut Kohl επέδειξε «έντονο ενδιαφέρον για την Ρωσία» και «προειδοποίησε την Δύση ενάντια σε οποιασδήποτε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα», τόνισε.

Στις 16 Ιουλίου 1990 ο Kohl, καγκελάριος τότε της Δυτικής Γερμανίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης Mikhail Gorbachev για την ένταξη μιας ενωμένης, κυρίαρχης κι ελεύθερης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια αυτών των «σπουδαίων γεγονότων», ο Helmut Kohl κατέφερε «να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά την διάχυτη δυσπιστία επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη», ενώ παράλληλα «υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Gorbachev.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς