Απειλές Yildirim κατά πάντων: Τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα απαντηθούν κατάλληλα

Απειλές Yildirim κατά πάντων: Τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα απαντηθούν κατάλληλα

Την πρόθεση της Τουρκίας να διατηρήσει αμείωτη την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτουν οι νέες απειλές του Τούρκου πρωθυπουργού, Binali Yildirim, λίγο πριν την επικείμενη άφιξη αμερικανικών σκαφών στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι όσον αφορά την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα αποφασίσει η τουρκική δικαιοσύνη και εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», διαμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον άτυπο «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Tufan Erhurman.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, ο Yildirim εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετέφερε το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η μεταφορά του ζητήματος στην ΕΕ δε θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ», σημείωσε.

Για τις συνομιλίες

«Θα συνεχιστεί η στασιμότητα στο Κυπριακό;», ρώτησε τούρκος δημοσιογράφος στον κ. Erhurman με τον ίδιο να απαντά επαναλαμβάνοντας την θέση ότι οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη δεν συμβάλλουν θετικά σε πρόοδο στις συνομιλίες. Ο κ. Erhurman ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει προϋποθέσεις. «Για αυτόν τον λόγο, με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν πρέπει να αναμένουμε γρήγορη επανέναρξη».

Ο Tufan Erhurman ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη την άμεση αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. «Μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες» είπε.

Για την κυπριακή ΑΟΖ

Τούρκος δημοσιογράφος άνοιξε το κεφάλαιο της ΑΟΖ, των γεωτρήσεων και την επικείμενη άφιξη αμερικανικών σκαφών στην Κύπρο. Απαντώντας, ο κ. Yildirim υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν μερίδιο στους φυσικούς πόρους. Οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο από την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση λύσης και δημιουργίας κοινού κράτους, θα μπορούσε να επιτευχθεί κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων. «Εκτός από αυτό, τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο θα έχουν την κατάλληλη απάντηση» τόνισε.

Για τις δηλώσεις Αναστασιάδη

Μιλώντας για τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο κ. Erhurman είπε ότι δεν πρόκειται για θετικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το καθεστώς (την πολιτική ισότητα) της τουρκοκυπριακής πλευράς, σημειώνοντας ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν είναι δυνατόν να διευθετηθεί με παροχή μεριδίου στους Τουρκοκύπριους.

Φωτογραφία: AP/Burhan Ozbilici