Απειλούνται με διάσπαση οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες λόγω του «μεγάλου συνασπισμού»

Απειλούνται με διάσπαση οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες λόγω του «μεγάλου συνασπισμού»

Μπορεί ο Martin Schulz να είναι έτοιμος να κάνει την κωλοτούμπα του και να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για τη συγκρότηση ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» στην κυβέρνηση, όμως το σενάριο αυτό φέρνει τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες αντιμέτωπους με μια σοβαρή εσωτερική κρίση, ακόμη και με το φάσμα της διάσπασης. 

Ήδη, κορυφαία στελέχη του SPD, καθώς και μεγάλο μέρος της βάσης απειλούν με μαζική ανταρσία σε περίπτωση νέας συμφωνίας με την Merkel, τονίζοντας ότι προτιμούν παραμονή στην αντιπολίτευση με ταυτόχρονη αριστερή στροφή ή ακόμη και τις πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, η νεολαία του κόμματος, οι λεγόμενοι Jusos, ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά του «μεγάλου συνασπισμού».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ελήφθη μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Frank-Walter Steinmeier, οι ηγέτες των τριών κομμάτων (Merkel, Seehofer και Schulz), μετά από έντονη πίεση που ασκήθηκε από πολιτικά κέντρα προκειμένου να αποφευχθούν νέες εκλογές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα ίδια κέντρα μοιάζουν να διαμηνύουν στην καγκελάριο ότι είναι προτιμότερος ακόμη και ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, στην περίπτωση που ναυαγήσουν και αυτές οι συνομιλίες, όπως έγινε με εκείνες που αφορούσαν την κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα». 

Εδώ, ενδεχομένως, κρύβεται και η μοναδική οδός διαφυγής του Schulz, ο οποίος διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει να μετέχει σε συνομιλίες για «μεγάλο συνασπισμό». ««Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα για την πρόταση που θα υποβληθεί στο συνέδριο το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη και θα είναι αποφασιστικό για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία -ακόμη, όμως, και για το μέλλον του SPD.

«Την είδηση "πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού" την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Merkel για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη», δήλωσε επίσης ο Schulz. 

AP Photo/Michael Sohn