Από σήμερα «καμπάνες» σε απείθαρχους - Πάνω  από 1 εκατ. SMS χθες
Απαγόρευση κυκλοφορίας

Από σήμερα «καμπάνες» σε απείθαρχους - Πάνω από 1 εκατ. SMS χθες

«Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται» έλεγε η ρήση ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας για τη συνεχιζόμενη λήψη μέτρων. Έτσι, μετά τις βόλτες και τις μαζικές επιστροφές στα χωριά, οι πολίτες φάνηκαν να πείθονται κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ από το πρωΐ της Δευτέρας, ανταποκρινόμενοι στη συντριπτική τους πλειονότητα στις οδηγίες.

Βέβαια, κατά το πρώτο 24ωρο οι έλεγχοι των πολιτών, που μετακινούνταν και η προσκόμιση των σχετικών εγγράφων τα οποία θα έπρεπε να έχουν μαζί τους, υπήρξε πιο χαλαρή και επιβλήθηκαν περίπου 30 πρόστιμα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο, όπως επισημαινόταν από την Τρίτη οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότατοι και θα πέφτουν σωρηδόν οι «καμπάνες» των 150 ευρώ σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

«Οι σημερινοί έλεγχοι έχουν χαρακτήρα κυρίως ενημερωτικό και παροχής συστάσεων. Ευχαριστούμε τους πολίτες για την ιδιαίτερα θετική ανταπόκρισή τους στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα έχουν βεβαιωθεί ελάχιστες παραβάσεις. Από αύριο οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις» αναφέρεται εξάλλου και σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Στόχος, όπως επισημαινόταν από τις αρμόδιες αρχές, είναι να μην ξεφύγει σταδιακά η κατάσταση και να αρχίσουν ξανά τις μετακινήσεις τους οι πολίτες, αγνοώντας τους περιορισμούς. Για το λόγο αυτό εξάλλου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση της Δευτέρας εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας, αλλά δεν παρέλειψε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων.

«Όλα κρίνονται και από την συμπεριφορά των πολιτών, το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως ο ιός δεν διασπείρεται μόνος του, τον διασπείρουμε εμείς.

Οι «εκδρομείς»

Ανάσχεση καταγράφηκε και στο ρεύμα των «εκδρομέων», οι οποίοι αγνοώντας τις αρχικές συστάσεις έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες μαζικά να περάσουν τα διόδια για να πάνε στα χωριά τους. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κλιμάκια της αστυνομίας πραγματοποιούσαν ελέγχους στα διόδια των εθνικών οδών, ελέγχοντας ένα προς ένα τα οχήματα. Σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα εξαιτίας των ελέγχων, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία το 90% των πολιτών είχε πειθαρχήσει στα μέτρα και διέθετε τις απαραίτητες βεβαιώσεις. Όσοι δεν τις είχαν, οι αρχές τους ανάγκαζαν σε αναστροφή προς την Αθήνα.

Τα περισσότερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου αφορούσαν σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές κυρίως αστικές περιοχές. Τα πρώτα επιβλήθηκαν σε δύο κατοίκους της Χίου, έναν πεζό και έναν οδηγό αυτοκινήτου, οι οποίοι κυκλοφορούσαν  χωρίς την απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση μετάβασης ή την ηλεκτρονική έγκριση μέσω SMS για τη μετακίνησή τους. Αλλά και στη Μυτιλήνη οδηγός εντοπίστηκε να κυκλοφορεί χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όπως αυτό όπου ένας 26χρονος Έλληνας, που μόλις είχε επιστρέψει από την Αγγλία έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών και άρχισε να κυκλοφορεί σε δρόμους της Βούλας και να σπάει αυτοκίνητα. Αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν και εκείνος άρχισε να τους φτύνει λέγοντας πως έχει κορονοϊό. Ο ίδιος συνελήφθη αλλά 14 αστυνομικοί αναγκάστηκαν να τεθούν και εκείνοι σε καραντίνα.

Κυρ. Πιερρακάκης: Πάνω από ένα εκατομμύριο SMS στο 13033 σε λιγότερο από 24 ώρες

Περίπου 1.000.000 μηνύματα για να πάρουν την άδεια κυκλοφορίας, μετά την αυστηροποίηση των μέτρων κυκλοφορίας έστειλαν οι πολίτες σύμφωνα με τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός επεσήμανε πως οποιος δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για να αιτιολογήσει στην φόρμα Τύπου Α' ή Β' γιατί θα πρέπει να βγει από το σπίτι του και να μετακινηθεί, θα μπορεί να αποστέλλει γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου. «Στο 13033 είχαμε πάνω από 1.000.000 μηνύματα. Πλέον στην πλατφόρμα, Forma.gov.gr υπάρχει και η δυνατότητα της φόρμας στα αγγλικά.

Για να είναι έγκυρο ένα μήνυμα, χρειάζεται μόνο τον αριθμό, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατούνται δεδομένα στην κυβέρνηση ή στους τηλεπικοινωνιακούς πάροχους. Το μήνυμα δρα σαν απόκομμα, αντί του χαρτιού»