Αποχή-ρεκόρ και καταγγελίες για νοθεία σφράγισαν την επανεκλογή Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Αποχή-ρεκόρ και καταγγελίες για νοθεία σφράγισαν την επανεκλογή Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Η τεράστια αποχή και οι καταγγελίες για νοθεία από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν τα δύο στοιχεία που σφράγισαν τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Έτσι, ο Νικόλας Μαδούρο, αν και επανεξελέγη -όπως, άλλωστε, αναμενόταν, ειδικά από τη στιγμή που η αντιπολίτευση είχε κηρύξει μποϊκοτάζ- όχι απλώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θριαμβευτής, αλλά έχει μπροστά του ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο. Τόσο επικίνδυνο ώστε να θεωρείται ήδη εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα καταφέρει να ολοκληρώσει την εξαετή του θητεία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε μόλις στο 46,01%, δηλαδή ήταν σχεδόν η μισή σε σύγκριση με το 80% των προηγούμενων εκλογών, που είχαν διεξαχθεί το 2013, λίγο μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Μάλιστα, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ακόμη και το παραπάνω ποσοστό είναι πλασματικό και πως η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%, επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία που έδειχναν ότι η προσέλευση έφτανε το 32% λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες.

«Η διαδικασία αναμφίβολα στερείται νομιμότητας και για τον λόγο αυτό, δεν την αναγνωρίζουμε», δήλωσε ο βασικός αντίπαλος του Μαδούρο, ο πρώην τσαβιστής Χένρι Φαλκόν, ο οποίος φέρεται να συγκέντρωσε 1.820.552 ψήφους και ποσοστό 21,2%, έναντι 5.823.718 ψήφων και 67,7% του νυν προέδρου. Παράλληλα, κατήγγειλε πολλά φαινόμενα παρατυπιών τα οποία, κατα τον ίδιο, συνιστούν νοθεία. 

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές αναφέροντας ότι το επιτελείο του δέχτηκε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του -ελεγχόμενου από τον Μαδούρο- Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), Τιμπισάι Λουσένα, έκανε λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί». Πάντως, εκτός από τον Φάλκον, άλλος ένας υποψήφιος για την προεδρία, ο ευαγγελιστής πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, κατήγγειλε νοθεία και ζήτησε επανάληψη των εκλογών.

Σύμφωνα με το Reuters, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαδούρο και για εξαγορά ψήφων, καταγγέλλοντας ότι συνεργάτες του ζητούσαν από φτωχούς -κατά κύριο λόγο- Βενεζουελάνους, αφού ψηφίσουν να πάνε σε παρακείμενες «κόκκινες τέντες» και να σκανάρουν τις «πατριωτικές κάρτες» τους προκειμένου να μπουν σε κλήρωση «δώρων» από το κράτος.

Οι «πατριωτικές κάρτες» χρησιμοποιούνται από τους πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας ως δελτία τροφίμων καθώς και για να λαμβάνουν οικονομικά επιδόματα.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, θέμα που θα συζητηθεί κατά τη σημερινή σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εμμείνουμε στο σκοπό μας που είναι να θέσουμε στο στόχαστρο διεφθαρμένους αξιωματούχους του καθεστώτος και όχι τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Σάλιβαν. «Δεν θέλουμε να πλήξουμε τη χώρα με έναν τρόπο που θα καθιστά δύσκολη την ανόρθωσή της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Μάλιστα χαρακτήρισε τις πετρελαϊκές κυρώσεις ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα που είναι υπό ενεργή αναθεώρηση».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι παρά την αντιδημοφιλία του, που οφείλεται κυρίως στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, τη φτώχεια και τον πληθωρισμό που τρέχει με ρυθμό της τάξης του 14.000%, ο Μαδούρο ευνοήθηκε στις εκλογές της Κυριακής όχι μόνο από την αποχή της αντιπολίτευσης, αλλά επίσης, από τον αποκλεισμό των δύο μεγαλύτερων αντιπάλων του -και, φυσικά, από το γεγονός ότι χρησιμοποίησε ευρέως κρατικούς πόρους στην προεκλογική εκστρατεία του.