Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της στάσης της Theresa May στο Brexit

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της στάσης της Theresa May στο Brexit

Ένταση στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός πρώην συνεργάτη του David Cameron ότι ο τέως πρωθυπουργός είχε απογοητευτεί και εκνευριστεί από την απροθυμία της διαδόχου του, Theresa May, να υποστηρίξει ενεργά την εκστρατεία για παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στο νέο του βιβλίο, αποσπάσματα από το οποίο δημοσιεύει κάθε εβδομάδα η εφημερίδα Mail on Sunday, ο διευθυντής επικοινωνιών του David Cameron στην Downing Street Sir Craig Oliver αναφέρει πως ο τέως πρωθυπουργός ζήτησε 13 φορές από την κ. May να στηρίξει δημοσίως την παραμονή στην Ε.Ε., μέχρι η τότε υπουργός Εσωτερικών να ανταποκριθεί.

Παρά την καθυστέρηση, η υποστήριξη της κ. May στην εκστρατεία κατά του Brexit θεωρήθηκε σημαντική εξέλιξη, καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για την προσήλωσή της στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της Βρετανίας.

Ωστόσο, η συμμετοχή της στην εκστρατεία ήταν αναιμική, σε τέτοιο βαθμό που σύμφωνα με το βιβλίο ο διευθυντής της εκστρατείας Remain έστειλε γραπτό μήνυμα στην Downing Street ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σίγουροι πως η May δεν είναι πράκτορας της άλλης πλευράς;».

Ο Sir Craig γράφει ότι η Theresa May κατηγορούταν από την Downing Street ότι ακολουθούσε «στρατηγική υποβρυχίου», αποφεύγοντας δηλαδή να κάνει αισθητή την παρουσία της στην εκστρατεία. Όπως σημειώνεται, έκανε μόνο μία δημόσια εμφάνιση υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., αλλά ακόμα και τότε είχε πει στο ακροατήριο πως δεν είχαν δίκιο όσοι προειδοποιούσαν πως «ο ουρανός θα πέσει στο κεφάλι μας σε περίπτωση Brexit».

Οι αναφορές του βιβλίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση συμμάχων της νυν πρωθυπουργού και υποστηρικτών του Brexit, με τον πρώην υπουργό Iain Duncan Smith να καλεί τον Sir Craig να μην κατηγορεί την κ. May για την αποτυχία της εκστρατείας υπέρ της παραμονής και να φανεί ταπεινός απέναντι στην ήττα.

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Patrick McLoughlin απέρριψε τη θέση του συγγραφέα λέγοντας πως η Theresa May κατέστησε σαφή τη θέση της στο δημοψήφισμα, ωστόσο η μέχρι πρότινος υπουργός Theresa Villiers είπε στο BBC ότι υπήρχαν κάποιες στιγμές που αναρωτήθηκε ποια ήταν η θέση της σημερινής πρωθυπουργού στο ζήτημα του Brexit. «Νομίζω ότι με ειλικρίνεια άκουγε και τις δύο πλευρές» σχολίασε η κ. Villiers.

Ο Sir Craig αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: «Ανάμεσα στο φόνο και την προδοσία της εκστρατείας, μία φιγούρα έμεινε πολύ ακίνητη στο κέντρο όλων αυτών – η Theresa May. Τώρα είναι η μοναδική που έμεινε όρθια».

Το βιβλίο διηγείται πώς ο κ. Cameron μετά από πολλές επαφές τηλεφώνησε και μίλησε σε αυστηρό ύφος στην κ. May κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τρένο απαιτώντας να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Το τηλεφώνημα ακολούθησε η δήλωση της τότε υπουργού υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια