Αποκριάτικο γλέντι στο παλιό μουσείο Ακροπόλεως!

Αποκριάτικο γλέντι στο παλιό μουσείο Ακροπόλεως!

Της Αγγελικής Κώττη

Εξαιρετικά προβληματισμένη είναι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού μετά την αποκάλυψη πως έγινε αποκριάτικη εκδήλωση σήμερα στο παλιό μουσείο Ακρόπολης με φαγητό και ποτό. Πρόκειται για μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τους μαρμαροτεχνίτες της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, ώστε να εορταστεί η μνήμη του προστάτη τους Αγίου Χαράλαμπου. Η μεγάλη αίθουσα στην οποία ήταν παλιά τα αρχαϊκά εναέτια γλυπτά, και η οποία τώρα είναι άδεια, ήταν ο χώρος όπου στρώθηκαν τραπέζια και τοποθετήθηκαν αποκριάτικες γιρλάντες στους τοίχους.

Η αποκάλυψη έγινε νωρίτερα από το «Πρώτο Θέμα». Η διοργάνωση σκόρπισε δυσαρέσκεια, καθώς πρόκειται για το κέλυφος ενός μουσείου που είναι ιστορικό και δεν προσφέρεται για εστιατόριο. Μέχρι το 2013 ανάλογες εκδηλώσεις γίνονταν στα κτίρια των εργοταξίων, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το 2014 ο τότε εφορεύων είχε διαπιστώσει πως εκείνη τη χρονιά είχε γίνει και πάλι στο παλαιό μουσείο και είχε αντιδράσει αυστηρά, συστήνοντας στους αρμόδιους να μην ξαναγίνει.

Ωστόσο, από το 2015, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίσχυσε η σύσταση- άλλωστε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος είχε μετακινηθεί. Έτσι, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες μας, το γλέντι γινόταν κανονικά, χωρίς κάποιος να παρεμβαίνει.

Παρά το γεγονός της δημοσίευσης και παρά το ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού ζήτησε από συγκεκριμένα στελέχη να μεταβούν στον χώρο, η εκδήλωση έγινε κανονικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από το πρωί και περί τις 2 το μεσημέρι, η γιορτή βρισκόταν σε κορύφωση. Δεν υπήρξε, δηλαδή κάποια σκέψη ή κάποια προσπάθεια να μη γίνει στο συγκεκριμένο μέρος, το οποίο, ως ιστορικό, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αίθουσα διασκέδασης.

Στο παλαιό μουσείο Ακρόπολης υπάρχουν ακόμα αρχαιότητες, όχι πάντως στη μεγάλη αίθουσα όπου έγινε η γιορτή. Επίσης, ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στη δικαιοδοσία της ΥΣΜΑ, ενώ άλλα μέρη του μουσείου στη δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Η χρήση του χώρου, που στο μέλλον θα επανέλθει σε μουσειακή χρήση, είναι τουλάχιστον ακατανόητη αν όχι απρεπής. Αν και δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό, ωστόσο δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να φιλοξενηθούν εκεί τέτοιες διοργανώσεις που δεν συνάδουν με αυτόν.