Απώλειες στη Wall Street με πίεση από Τραμπ

Απώλειες στη Wall Street με πίεση από Τραμπ

Με ελεγχόμενες απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές του οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η νέα επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα μετρίασε τις προσδοκίες για αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Ειδικότερα, λίγες ώρες προτού αρχίσουν στη στη Σαγκάη οι νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επιτεθεί εκ νέου στο Πεκίνο με μια σειρά από αναρτήσεις του στο twitter.

Ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε ότι η Κίνα δεν αγοράζει αγροτικά αμερικανικά προϊόντα, όπως είχε υποσχεθεί, καθώς και ότι καθυστερεί τις συνομιλίες περιμένοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε μικρή υποχώρηση 0,09% κλείνοντας στις 27.198 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,26% και ολοκλήρωσε στις 3.013,18 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που έχασε 0,24% και έκλεισε στις 8.273 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι τοποθετήσεις Τραμπ αντισταθμίζεται ωστόσο από τις προσδοκίες για τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία ξεκινά σήμερα και όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει στην απόφαση μείωσης των βασικών της επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, κατά 25 μονάδες βάσης.

Πάντως, όπως επισημαίνουν αναλυτές, κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι και η ανακοίνωση της Fed που θα δώσει τον τόνο για τις επόμενες κινήσεις της ως προς τη νομισματική πολιτική και της γενικότερης κατεύθυνσης που προτίθεται να ακολουθήσει.

Στις εταιρικές επιδόσεις, η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 0,4%, λίγο πριν ανακοινώσει ο τεχνολογικός κολοσσός τα αποτελέσματα τριμήνου του.

Αντίθετα η μετοχή της Procter & Gamble ενισχύθηκε κατά 4,38% με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη και έσοδα τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα, με ισχυρές απώλειες είχαν κλείσει οι ευρωαγορές καθώς οι δηλώσεις Τραμπ φάνηκε να προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία και να επιβαρύνουν το ήδη τεταμένο κλίμα από τους χειρισμούς του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το Brexit.