Αργεντινή: Στα ύψη ο πληθωρισμός, σημείωσε ρεκόρ 20ετίας

Αργεντινή: Στα ύψη ο πληθωρισμός, σημείωσε ρεκόρ 20ετίας

Ο μηνιαίος πληθωρισμός της Αργεντινής εκτινάχθηκε στο 6,7% τον Μάρτιο, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων μειώνουν την αξία των μισθών και των αποταμιεύσεων.

Η στατιστική υπηρεσία INDEC ανέφερε ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έφτασε το 55,1% τον μήνα, την ώρα που το Reuters την υπολόγιζε στο 53,8%. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει επίσης μηνιαία άνοδο 5,8%, αν και ο υπουργός Οικονομίας Μάρτιν Γκούζμαν είχε προειδοποιήσει ότι θα ξεπεράσει το 6%.

Το μηνιαίο επιτόκιο ήταν το υψηλότερο από το 2002, ανέφερε η INDEC.

Η Αργεντινή παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό εδώ και χρόνια με μικρή επιτυχία και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί καθώς οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων έχουν ανέβει τον τελευταίο χρόνο και επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι άνθρωποι σε όλη τη Νότια Αμερική έχουν πληγεί πολύ κι έχουν προκληθεί διαμαρτυρίες ενάντια στην αύξηση των τιμών στο Περού και μεγάλες ουρές για τρόφιμα και καύσιμα στην Κούβα. Οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αυξήσουν απότομα τα επιτόκια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Αργεντινής θα φτάσει σχεδόν το 60% φέτος. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στους Αργεντινούς, σχεδόν το 40% των οποίων ζει ήδη στη φτώχεια, ακόμη και όταν η ανάκαμψη της ανάπτυξης από την πανδημία του κορονοϊού συνέβαλε στη μείωση αυτού του αριθμού.