Αρχή του τέλους της πανδημίας αν επικρατήσει η Όμικρον;
Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Αρχή του τέλους της πανδημίας αν επικρατήσει η Όμικρον;

Αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας, σε περίπτωση που επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εμφανίστηκαν μιλώντας τους στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Ενατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας». Συνέστησε πάντως να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς, πρώτα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες, τόσο για τη συμπεριφορά της Όμικρον όσο και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη.

Εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες, προσθέτοντας ότι έχουμε καλές ενδείξεις και ότι σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα.

«Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής, φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες», ανέφερε.


«Σιγά-σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρώτες ενδείξεις για τη «συμπεριφορά» της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως εξήγησε, τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

Μένει να επιβεβαιωθεί το σενάριο σε περίπου 2-3-4 εβδομάδες. Όπως είπε «ο ιός καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι σιγά-σιγά θα μας αφήσει γιατί θα εμβολιαστούμε», τονίζοντας πάντως ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Επίσης, τόνισε ότι βάσει μελετών του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, το New England Journal of Medicine, αποδείχθηκε ότι η τρίτη δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90- 95%, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές.

«Η 3η δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μην βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μην βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να πλήρως η εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.