Άρχισαν οι προετοιμασίες της συνάντησης D. Trump και Vl. Putin στη G20

Άρχισαν οι προετοιμασίες της συνάντησης D. Trump και Vl. Putin στη G20

Το ζήτημα που αφορά την μορφή και τον χρόνο διεξαγωγής της συνάντησης των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, Vladimir Putin και Donald Trump, στην σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο, καθορίζεται μέσω της διπλωματικής οδού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov.

Ο Peskov, όταν ρωτήθηκε για την επικείμενη συνάντηση και συγκεκριμένα για το αν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, η μορφή και τα άτομα που θα πάρουν μέρος σ'' αυτήν είπε χαρακτηριστικά: "Όχι, προς το παρόν τέτοιες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν και θα καθορισθούν δια της διπλωματικής οδού".

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Μόσχα ευθύς εξαρχής ξεκινούσε από το ότι ο Putin και ο Trump θα συναντηθούν στην σύνοδο κορυφής της G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία στις 7-8 Ιουλίου και κατέληξε λέγοντας ότι "Χθες ελήφθη η απόφαση μέσω της διπλωματικής οδού να αρχίσει η συνεργασία ώστε να συμφωνηθεί ο πιθανός χρόνος και η μορφή διεξαγωγής της συνάντησης αυτής".

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε σήμερα ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που υπήρξαν μεταξύ Putin και Trump δείχνουν ότι οι δύο πρόεδροι έχουν την επιθυμία να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες ενεργούν με βάση τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους, χωρίς να αναφερθεί στις προσδοκίες της ρωσικής πλευράς από την επικείμενη συνάντηση. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι με τη συνάντηση "θα ξεπεραστεί το αφύσικο στάδιο που υπήρξε στις σχέσεις μας, όταν οι ηγέτες των δύο μεγάλων δυνάμεων επικοινωνούσαν μόνο τηλεφωνικά χωρίς ούτε μια φορά να συναντηθούν μεταξύ τους".

Χθες πάντως το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε ότι ο Trump θα έχει συνομιλίες με τον Putin κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Herbert McMaster.

Κρεμλίνο: Δεν μεσολάβησε o Henry Kissinger για την συνάντηση D. Trump και Vl. Putin

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissinger δεν προσπάθησε να μεσολαβήσει για να γίνει η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί για την συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Putin με τον πατριάρχη της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, δηλώνοντας κοφτά ότι "δεν επιχείρησε (ο Kissinger-σ.σ), κάτι τέτοιο δεν υπήρξε", δεν αναφέρθηκε ούτε στο περιεχόμενο της συνομιλίας Putin -Kissinger. "Πρόκειται για μια εντελώς προσωπική συνάντηση, ο κύριος Kissinger βρίσκεται στην Μόσχα προσκεκλημένος στην εκδήλωση ''Αναγνώσεις Primakov" (εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Eugeny Primakov, που είχε διατελέσει και πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αλλά και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών-σ.σ), είπε ο Peskov επισημαίνοντας ότι "παραδοσιακά ο πρόεδρος (Putin-σ.σ) και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, συναντώνται όταν τους δίνεται ευκαιρία και τους το επιτρέπει το πρόγραμμα τους".

Ο ηλικίας 94 ετών σήμερα Henry Kissinger, που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάστημα 1973-1977, υπήρξε πρωτεργάτης της πολιτικής της "ύφεσης" στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, ενώ το 1973 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Με τον Ρώσο πρόεδρο ο Henry Kissinger έχει συναντηθεί περισσότερο από δέκα φορές. Η προτελευταία συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ