Άρση της βουλευτικής ασυλίας των αντιπάλων του ζητά ο Ν. Maduro

Άρση της βουλευτικής ασυλίας των αντιπάλων του ζητά ο Ν. Maduro

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου έφθασε το 41,5%, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στην Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.

 

Από τη μεριά του ο Nicolas Maduro δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μaduro δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Μaduro απείλησε επίσης να αναλάβει και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Luisa Ortega, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μaduro, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια...δεν μας νοιάζει τι λέει ο Trump. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ