Αστάθμητος παράγοντας εξελίξεων η ενεργειακή κρίση - Kοινή γραμμή θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους 27

Αστάθμητος παράγοντας εξελίξεων η ενεργειακή κρίση - Kοινή γραμμή θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους 27

Σε άγνωστο Χ των εξελίξεων εντός και εκτός Ελλάδας φαίνεται πως εξελίσσεται η πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Μπορεί οι αρχικές προβλέψεις να υποβάθμιζαν τη σφοδρότητα του φαινομένου, όμως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ορισμένοι θεωρούσαν και πλέον όλοι μιλούν για μία κρίση που δεν αποκλείεται να κρατήσει μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για  μία ακόμα δύσκολη μάχη, η οποία έρχεται σε συνέχεια των δύο χρόνων ταλαιπωρίας από τον κορονοιό. Τη μάχη αυτή η Ελλάδα φιλοδοξεί  να μην τη δώσει μόνη της, αλλά να έχει δίπλα της ολόκληρη την Ευρώπη, μέσα από  μέτρα και κανόνες που θα έχουν ως πυρήνα τους τη σύμφωνη γνώμη των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτό το δεδομένο ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός αναμένεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου. Εκεί όπου το ζήτημα της ενέργειας θα συζητηθεί εκτενώς και θα τεθεί στο τραπέζι η εργαλειοθήκη αντιμετώπισης του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στις Βρυξέλλες έχοντας στην πυρήνα των προτάσεων του, την αναγκαιότητα αναζήτησης όχι μόνο κοινού βηματισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη αλλά κυρίως την εφαρμογή κοινής πολιτικής, στοιχείο καθόλου εύκολο εξαιτίας των ιδιαίτερων συσχετισμών που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους ομολόγους του και τη δέσμη μέτρων που υιοθέτησε απέναντι στο ράλι αυξήσεων εξαιτίας της πανευρωπαϊκής κρίσης και θα ζητήσει στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τη χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής  γραμμής, κάνοντας τις πρώτες συζητήσεις με χώρες που την περίοδο αυτή βρίσκονται πολύ κοντά στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών αυτών είναι η Ισπανία και η Γαλλία.

Όπως φαίνεται μετά τα θέματα άμυνας και οικονομίας τώρα πλέον ο Μεσογειακός Νότος δείχνει να αναπτύσσει το πεδίο συνεργασίας του  και στην ενέργεια, αναζητώντας λύσεις κοινής αποδοχής. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως περιμένει και την πρώτη οργανωμένη αντίδραση της Ευρώπης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Όπως επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή είναι θέμα ωρών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει την πρόταση της που θα αφορά αρχικά στα ευάλωτα νοικοκυριά και δευτερευόντως στη δημιουργία ενός αυστηρού πλαισίου προκειμένου να μην αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές. 

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη δυσκολία που θα υπάρξει τους επόμενους μήνες εξαιτίας της πίεσης που θα βιώσουν τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση, γι΄ αυτό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των μέτρων που ήδη ανακοινώθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα.