Αθ. Εξαδάκτυλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρό lockdown και κλείσιμο σχολείων

Αθ. Εξαδάκτυλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυστηρό lockdown και κλείσιμο σχολείων

Για την πορεία του πανδημίας στην Ελλάδα, το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων αλλά και την περιπέτεια με την υγεία του, καθώς είχε διαγνωσθεί θετικός στον κορονοϊό, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν βιάστηκαν να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι «μπορεί να έχετε  και δίκιο, θα φανεί», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι και να έχουμε αυστηρότερο απαγορευτικό. Ωστόσο, μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ενδεχόμενο αν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου η πορεία της πανδημίας ήταν καθοδική και αργή, ενώ από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή ανοδική πορεία. «Δηλαδή 2 βδομάδες μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 διότι το λιανεμπόριο προστέθηκε στις 18», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σκληρά διλήμματα, αν δηλαδή θα έχουμε ανοιχτούς κάποιους οικονομικούς κλάδους ώστε να υπάρχουν εισοδήματα και τηλεκπαίδευση ή το ανάποδο και δυστυχώς με την καθυστέρηση που έχουμε στους εμβολιασμούς και την αύξηση της μεταδοτικότητας των νέων στελεχών δεν πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που γρήγορα θα μας απαλλάξει από τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά», επισήμανε.

Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την αύξηση των εμβολιασμών και αφού περάσουμε και αυτόν τον δύσκολο δεύτερο μήνα του χειμώνα, θα καταφέρουμε τελικά να έχουμε μια ισορροπία.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Σύψα ότι είμαστε πάλι στην εποχή της Ουχάν, ο κ. Εξαδάκτυλος σχολίασε ότι «εμείς Γουχαν δεν γίναμε ποτέ».

Για τα μεταλλαγμένα στελέχη, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι είναι γνωστό πως είναι πιο μεταδοτικά. Τα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα καλύπτουν την βρετανική μετάλλαξη, ανέφερε, ωστόσο υπάρχει μικρότερη κάλυψη για τη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής. Πάντως, τα στοιχεία που υπάρχουν δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε με βεβαιότητα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς μαθητές και εκπαιδευτικούς να μένουν σπίτι με την παραμικρή αδιαθεσία που θα νιώσουν και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ερωτηθείς για την υγεία του, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί ομαλά και σήμερα ή αύριο τελειώνει ο προβλεπόμενος χρόνος περιορισμού. Τα βαρύτερα συμπτώματα που είχε, όπως είπε, ήταν κόπωση και μυικοί πόνοι, ενώ πήρε κολχικίνη. 

«Θα κάνω τεστ αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητικό, γιατί πολλές φορές βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν περάσει covid το τεστ να κάνει πολύ καιρό για να αρνητικοποιηθεί, ενώ οι ίδιοι δεν μεταδίδουν από την 10η μέρα και μετά. Βέβαια με μάσκα και όλα τα απαραίτητα μέτρα θα κυκλοφορήσω», δήλωσε.