Αθ. Λινού: Η έξαρση της πανδημίας ίσως να είναι πολύ ανησυχητική

Αθ. Λινού: Η έξαρση της πανδημίας ίσως να είναι πολύ ανησυχητική

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, σημειώνοντας η έξαρση των κρουσμάτων ίσως να είναι πολύ ανησυχητική, καθώς η διασπορά της νόσου είναι πανελλαδική και αναλογική με τον πληθυσμό.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6», η κ. Λινού σημείωσε πως οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτκή και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και τους τρόπους αποσυμφόρησης σε χώρους όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός.

«Πρέπει να αξιοποιούμε πιο πολύ τον υπαίθριο χώρο. Πρέπει να ενθαρρυνθούν περίπατοι μαθητών που δεν απαιτούν μέσα μεταφοράς. Πρέπει να υπάρχει πολύ έντονος και συχνός αερισμός των χώρων, ανοιχτά παράθυρα σε όλες τις ώρες. Αντί να περιοριστεί το ωράριο των καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, ίσως θα πρέπει να αυξηθεί», ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόποι για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να κρατούν τις αποστάσεις».

Τέλος, η κ. Λινού κάλεσε τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τους κύκλους των επαφών τους, ακολουθώντας το παράδειγμα της Καλιφόρνια, όπου οι οικογένειες δημιούργησαν μια μικρή ομάδα ανθρώπων που συναναστρέφονταν και μόνο με αυτούς ερχόντουσαν συχνά σε επαφή.

«Με όλους τους άλλους ερχόμαστε σε επαφή με ηλεκτρονικό τρόπο. Επαφές σε πολύ στενούς κύκλους και όχι κύκλους των 25 παιδιών, αυτό θα ήταν δώρον άδωρον», κατέληξε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.