Αθ. Λινού: Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα βλέπουμε

Αθ. Λινού: Τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από όσα βλέπουμε

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα», εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, προσθέτοντας ότι «το lockdown δεν είναι το πραγματικό lockdown που εννοούμε οι επιστήμονες».

Όπως εξήγησε η ίδια μιλώντας στον ΑΝΤ1, «πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι και βγαίνω μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, φάρμακα και σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιώ μάλιστα αν μπορώ υπηρεσία ντελίβερι για το σούπερ μάρκετ».

«Δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα και στην εφαρμογή τους», επισήμανε ακόμα, εκτιμώντας ότι «εκεί υστερούμε, στη δημόσια υγεία πρέπει να πετύχεις αλλαγή συμπεριφοράς».

Σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων ειδικά την Θεσσαλονίκη, η κ. Λινού ανέφερε πως «όταν μιλάμε για εκθετικές αλλαγές σημαίνει ότι μπορεί να δούμε τα κρούσματα να πέσουν ραγδαία και να τα καταφέρουμε σε δυο εβδομάδες. Στη Θεσσαλονίκη είχαμε πιστέψει δυστυχώς ότι δεν έχουμε κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ, πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα και να είναι δύσκολο να πέσουν».

Για τα Δημοτικά σχολεία και κατά πόσο χρειάζεται να κλείσουν απάντησε δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να κλείσουν, λέγοντας ότι «θα ήθελα να δω πρώτα μια τυχαιοποιημένη μελέτη, με αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα παιδάκια της χώρας για να δω αν νοσούν ή όχι». Η κ. Λινού αναφέρθηκε πάντως σε πρόσφατη μελέτη στο Science που διαπίστωνε ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα στους κορονοϊούς πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες,.

Για την πρόταση Τσίπρα στην Βουλή

«Ερωτήθηκα αν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσει το όνομά μου ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή και είπα "βεβαίως όχι", έτσι έγινε», σχολίασε η κ. Λινού, για τη χτεσινή πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ίδια ως υπουργό Υγείας διακομματικής αποδοχής.

Η κ. Λινού υπογράμμισε πάντως ότι «αν θα γίνει κάποιος υπουργός, η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα», και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή "καιγόμαστε" με τον κορονοϊό και το πώς θα εφαρμόσουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα. Νομίζω ότι αυτό είναι για το μέλλον».

Ερωτηθείσα για τον Βασίλη Κικίλια ως υπουργό Υγείας, η καθηγήτρια είπε ότι «ο κ. Κικίλιας πρέπει να υπήρξε μαθητής μου και προφανώς παρακολούθησε τα μαθήματα μου, γιατί να έχω αντίρρηση».

Διαβάστε ακόμα:

Αθ. Λινού: «Δεν είναι βέβαια η μετάδοση με τη Θεία Κοινωνία, δεν έχει γίνει πείραμα»