Αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα - Τέλη Απριλίου ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος

Αύριο οι θεσμοί στην Αθήνα - Τέλη Απριλίου ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ακόμα και αύριο, επιβεβαίωσε ο Jeroen Dijsselbloem στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, J. Dijsselbloem για την εναρξη των συζητησεων για το χρέος τον Απρίλιο.

Ικανοποιημενος με την πρόοδο στην Ελλάδα, δήλωσε ο P. Moscovici, με αποτέλεσμα να μπορούν να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία να βρεθεί. Ελπίζω και πιστεύω να γίνει το συντομότερο δυνατό. Προς το συμφέρον όλων", δήλωσε.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, πέντε στοιχεία είναι απαραίτητα για να προχωρήσει το πρόγραμμα της Ελλάδας:

- οι ιδιωτικοποίησεις του ΤΑΙΠΕΔ

- οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις

- οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

- η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

- η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

"Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνεδρίοασης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "πολύ καλή". "Αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση", κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

«Χαιρετίζουμε τη δέσμευση για έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος και άνοιγμα της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Διάσταση απόψεων ΔΝΤ- ΕΕ αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ της Ιρλανδίας

Στη διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχέση με το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα αναφέρθηκε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Michael Noonan

"Εάν δει κανείς τα νούμερα της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν είναι σε κακή κατάσταση, αλλά αν δει την άποψη του ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα" σημείωσε ο M. Noonan.

"Η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό οφείλει να είναι αξιόπιστη και βιώσιμη", δήλωσε νωρίτερα ο Jeroen Dijsselbloem προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, διαφώνησε με τη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την ελληνική αξιολόγηση. "Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δύο ζητήματα", ανέφερε.

Όπως δήλωσε, η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους ευρωπαίους γείτονές της στο προσφυγικό ζήτημα.

"Ήμαστε πάντα γενναιόδωροι με την Ελλάδα και θα παραμείνουμε", τόνισε ο Wolfgang Schaeuble.

Με τη σειρά του, ο P. Moscovici, επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, τόνισε πως "πρέπει να λάβουμε υπόψη την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την Ελλάδα", ενώ πρόσθεσε πως μετά τη συμφωνία του Eurogroup, οι θεσμοί πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του ESM θα επισκεφθούν αύριο την Αθήνα. Υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας είναι στενά και η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Υπενθύμισε ότι 21 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τον ESM, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών χρημάτων του προγράμματος (86 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, δήλωσε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση.

Το Eurogroup θα εξετάσει την εξέλιξη των οικονομικών προγραμμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Αναμένεται να ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων των δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2016. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με τη χρήση της συγκριτικής αξιολόγησης όσον αφορά τις πτυχές της διαρθρωτικής πολιτικής με στόχο την επίτευξη βέλτιστων πρακτικών.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

- Δύο "δώρα" από το σημερινό Eurogroup προς την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα