Αυστηρό μήνυμα W. Schaeuble σε D. Trump για τον προστατευτισμό και τις σχέσεις με τη Ρωσία

Αυστηρό μήνυμα W. Schaeuble σε D. Trump για τον προστατευτισμό και τις σχέσεις με τη Ρωσία

Σε αυστηρό τόνο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble προς τον D. Trump, μέσω συνέντευξής του στη WSJ, τονίζοντας ότι οι πολιτικές οικονομικού προστατευτισμού και η αυταρχική Ρωσία που επιδιώκει να υπονομεύσει τις Δυτικές δημοκρατίες, μπορούν να προκαλέσουν ρήγμα μεταξύ του νέου προέδρου των ΗΠΑ και ενός σημαντικού συμμάχου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θέλει να συνεργαστεί όσο πιο εποικοδομητικά είναι δυνατόν με τη νέα κυβέρνηση Trump αλλά θα ήταν λάθος η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να εφαρμόσει εθνικιστικές οικονομικές πολιτικές και να υποβαθμίσει την απειλή της ρωσικής ανάμειξης (στις υποθέσεις της Δύσης). 

“Όποιος επιδιώκει ανάπτυξη — και πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη — πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών. Ο προστατευτισμός προφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά σχεδόν πάντοτε δημιουργεί ζημιές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα”, υποστήριξε ο W. Schaeuble.
 
Ο W. Schaeuble ευχαρίστησε επίσης τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την αυξημένη επαγρύπνηση απέναντι στην προπαγάνδα της Μόσχας και άλλες προσπάθειες να επηρεάσει την κατεύθυνση των πολιτικών στη Δύση. "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προσπάθειες επιρροής, μέσω δυσφήμησης, ψεμάτων και ψευδών ειδήσεων", τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο των ειδοποιήσεων από Γερμανούς επιτελείς ασφαλείας, οι οποίοι του τελευταίους μήνες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τυχόν προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές.