Αυστηρότερη πολιτική στο προσφυγικό ζητά ο Ch. Lindner του FDP της Γερμανίας

Αυστηρότερη πολιτική στο προσφυγικό ζητά ο Ch. Lindner του FDP της Γερμανίας

Κριτική στην Angela Merkel για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό άσκησε σήμερα ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων, Christian Lindner. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες θα πρέπει να παίρνουν άδεια παραμονής, η οποία όμως θα έχει αυστηρή χρονική διάρκεια. «Όταν τα πράγματα στην πατρίδα τους ηρεμούν, οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέφουν» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στην Τουρκία, τάχθηκε υπέρ του "παγώματος" κάθε μορφής οικονομικής συνεργασίας. 

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι θεωρούνται ως ο δυνητικός κυβερνητικός εταίρος της Angela Merkel μετά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το FDP δίνει "μάχη" με αξιώσεις για την τρίτη θέση αφού φέρεται να λαμβάνει από 8 έως και 10% στην πρόθεση ψήφου.

Μολονότι τα ποσοστά αυτά δεν επαρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel, σε περίπτωση που επαληθευτούν στην κάλπη θα συνιστούσαν τεράστια επιτυχία για το φιλελεύθερο κόμμα.

«Μετά το «αναγκαστικό διάλειμμα» της τελευταίας τετραετίας όπου οι Φιλελεύθεροι είχαν μείνει εκτός Βουλής αφού στις εκλογές του 2013 δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τον εκλογικό σκόπελο του 5%, ο παραδοσιακός εταίρος των χριστιανικών κομμάτων ετοιμάζεται να γιορτάσει μια θριαμβευτική επιστροφή» αναφέρει η Deutsche Welle.

Όχι σε οικονομική συνεργασία με την Τουρκία

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο 38χρονος Christian Lindner ανέπτυξε τις βασικές του θέσεις στα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.

Σχολιάζοντας τη νέα ένταση με την Τουρκία και την παρέμβαση του τούρκου προέδρου Erdogan στο γερμανικό προεκλογικό αγώνα, ο πρόεδρος του FDP ήταν κατηγορηματικός: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις πρέπει να παγώσει (…) κάθε μορφή οικονομικής συνεργασίας. Όχι σε πιστωτικές εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Τουρκία, τέλος των συνομιλιών για διευκολύνσεις στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης. Το χρωστάμε αυτό στην αντιπολίτευση της Τουρκίας».

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε και στην προσφυγική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου: «Η καγκελάριος Merkel δεν έχει πει λέξη για το κλείσιμο του Μεσογειακού Διαδρόμου παρότι το αντίστοιχο κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού ήταν ακόμη πιο αποφασιστικής σημασίας και από την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Περιορισμοί στην παραμονή προσφύγων

«Η Γερμανία είναι σαφέστατα χώρα υποδοχής μεταναστών, ωστόσο εμείς θα πρέπει να καθορίζουμε τις προσβάσεις προς τη Γερμανία», σημείωσε ο κ. Lindner. Όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία; «Μετά την ταυτοποίηση οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν άδεια παραμονής. (…) Να αποκτούν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η άδεια παραμονής πρέπει να έχει αυστηρή χρονική διάρκεια. Όταν τα πράγματα στην πατρίδα ηρεμούν, πρέπει να επιστρέφουν».

Το εάν θα μπορέσουν να περάσουν οι Φιλελεύθεροι τις προτάσεις αυτές σε μια μελλοντική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί φυσικά εν τέλει από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Η τελευταία φορά που το FDP συμμετείχε σε κυβέρνηση ήταν μεταξύ 2009 και 2013 όταν αρχηγός του κόμματος ήταν ο Phillip Resler. Ο πρώην αρχηγός των Φιλελευθέρων είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ελληνικής κρίσης ήταν εκφραστής του σκληρού μετώπου έναντι της Αθήνας δείχνοντας επανειλημμένως στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ. Τις θέσεις αυτές έχει υιοθετήσει πλήρως και ο νυν πρόεδρος Christian Lindner.