Αυστηρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα εισηγούνται οι ειδικοί - Τα ευρήματα

Αυστηρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα εισηγούνται οι ειδικοί - Τα ευρήματα

Σκληρότερο lockdown σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα εισηγούνται οι ειδικοί, καθώς σε αμφότερες τις περιοχές οι τάσεις των κρουσμάτων είναι αυξητικές, επομένως χωρίς άμεσα πιο περιοριστικά μέτρα ο κίνδυνος επέκτασης της διασποράς στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλος. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα και αύριο αναμένεται από την κυβέρνηση η εξειδίκευση των μέτρων. Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη και σενάρια για lockdown στις δύο περιοχές, τύπου Μαρτίου, δηλαδή με διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και αυξημένα τεστ στον πληθυσμό, ενώ διερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο να απαιτηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων των Δήμων τους.

Ένας λόγος που επιβάλει αυστηρότερα μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε άλλες που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι το γεγονός ότι το 2ο lockdown δεν έχει επιφέρει την ίδια μείωση κινητικότητας όπως το πρώτο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κινητικότητα από τον Νοέμβριο και μετά έχει μειωθεί στο 40% έναντι 60% κατά την περίοδο της άνοιξης.

Εκτός από αυτές τις περιοχές στη Δυτική Αττική, στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμη 10 νομοί με την επιδημιολογική τους κατάσταση να είναι επιβαρυμένη. Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας 0ροειδοποίησε σήμερα για αυστηρά τοπικά lockdown, αφού όπως είπε αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν τα περιοριστικά μέτρα. 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Κκίίλιας τόνισε ότι η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών», τόνισε ο υπουργός Υγείας για να προσθέσει πως «εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή».

Όσον αφορά τα εμβόλια ο κ. Κικίλιας είπε πως στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας των εμβολίων, «θα δοθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, στην ίδια ημερομηνία».

Επιπλέον ανέφερε πως από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών ενόψει του εμβολιασμού. «Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

- Σταθερά πτωτικά στα 1.190 τα κρούσματα - 552 διασωληνωμένοι, 85 νέοι θάνατοι