Αυστρία: Στο τραπέζι του διαλόγου με την ακροδεξιά ο S. Kurz

Αυστρία: Στο τραπέζι του διαλόγου με την ακροδεξιά ο S. Kurz

Ο νικητής των εκλογών στην Αυστρία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα διεξάγει συνομιλίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO), προσπάθεια που αν ευοδωθεί θα φέρει ξανά το ξενοφοβικό κόμμα στην κυβέρνηση μετά από δέκα χρόνια.

Έχοντας κερδίσει τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές με 31,5% των ψήφων, το κόμμα του Kurz δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά συνέπεια χρειάζεται έναν εταίρο για να αποκτήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση. Όμως μόνο δύο κόμματα έχουν αρκετές έδρες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας - οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και το FPO.

«Ως εκ τούτου, αποφάσισα να προσκαλέσω τον αρχηγό του FPO, Heinz-Christian Strache σε συνομιλίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού», δήλωσε ο Kurz σε συνέντευξη τύπου στην έδρα του Λαϊκού Κόμματος (OVP), προσθέτοντας ότι μια μειοψηφική κυβέρνηση θα ήταν ένα "Καλό Σχέδιο Β" εάν αυτές οι συνομιλίες αποτύχουν σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανή επιστροφή στην εξουσία του FPO, το οποίο ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950 από πρώην Ναζί. Το κόμμα αύξησε σταθερά τη δύναμή του τα τελευταία χρόνια, εκδιώκοντας μέλη που εξέφρασαν αντισημιτικές απόψεις, και αποσύροντας θέσεις που πρότειναν η Αυστρία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Kurz, ο οποίος τήρησε σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να έχει «σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό», ώστε να μετριάσει τους φόβους που δημιουργεί μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με το FPO.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια