Αυθημερόν τα ραντεβού από αύριο για εμβολιασμό στα κέντρα COVID -19

Αυθημερόν τα ραντεβού από αύριο για εμβολιασμό στα κέντρα COVID -19

Νέα δυναμική στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» αναμένεται να δώσει από αύριο η δυνατότητα στους πολίτες να κλείνουν αυθημερόν το ραντεβού τους για εμβολιασμό στα κέντρα COVID -19. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πολίτες θα έχουν διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να διαθέσιμα εμβόλια να είναι περισσότερο από τα κλεισμένα ραντεβού και γνωστοποίησε ότι από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με οποιοδήποτε εμβόλιο αυθημερόν. 

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9.780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού, ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι. Πρόσθεσε δε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την ενημέρωση οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ πριν από λίγο καιρό ήτανε 40 με 50 τώρα έχουνε ξεπεράσει τις 100 και ειδικά στην Κρήτη το 95% των κρουσμάτων προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αργούμε ακόμα να δούμε αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων και της επιδημικής έξαρσης  στις διασωληνώσεις και στους θανάτους γιατί κυρίως νοσηλεύονται νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι πολύ πιο σπάνια διασωληνώνονται, καθώς πολύ πιο σπάνια χάνουν τη μάχη.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, επειδή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερός κοντά στους 125 με 130, αυτό είναι πιθανό να κρύβει πίσω του κάποιες αυξημένες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας που ουσιαστικά υπερκαλύπτουν τα εξιτήρια.

Κατ οίκον εμβολιασμοί

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας από αύριο για τους κατ' οίκον εμβολιασμούς πολιτών από γιατρούς και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Στην πλατφόρμα θα μπορούν είτε γιατροί του δημοσίου, είτε του ιδιωτικού τομέα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πλατφόρμα θα μπορούν να εισέρχονται και οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τους πολίτες που έχουν δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να καταρτιστεί το πρόγραμμα εμβολιασμού τους. Η είσοδό τους στο ηλεκτρονικό σύστημα θα αφορά άτομα με δυσκολία μετακίνησης, όσους βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό η αντιμετωπίζουν βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, όπως πχ Alzhaimer.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. 

Ο εμβολιασμός κατ' οίκον θα πραγματοποιείται από ιδιώτες γιατρούς ή κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ και ο πολίτης θα ενημερώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το χρονικό διάστημα πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του. 

Οι ιδιώτες γιατροί που θα αμείβονται με 20 ευρώ ενώ με ένα μικρότερο αντίτιμο θα μπορούν να εμβολιάζουν και στα ιατρεία τους προκειμένου να μην χάνονται δόσεις από το φιαλίδιο του εμβολίου. Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.