Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι από τις Ο4 και Ο5

Αυξάνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι από τις Ο4 και Ο5

Με την κορύφωση του καλοκαιρινού κύματος των Ο4 και Ο5 να αναμένεται να καταγραφεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, αυξάνονται ανησυχητικά οι εισαγωγές για νοσηλεία, που έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και οι θάνατοι που έσπασαν (ξανά) το φράγμα των 20.

Παρότι οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν προβλέπουν να ασκηθεί σημαντική πίεση στα νοσοκομεία μέσα στο κατακαλόκαιρο, η ανοδική τάση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας, ακόμα και τους πιο σκληρούς, δείχνει ότι θα είναι λάθος να υποτιμήσουμε τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5.

Ήδη όπως επισημαίνει από το νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, ο διευθυντής της Β ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, σε πολλά νοσοκομεία ανοίγουν πάλι νέες κλίνες για ασθενείς covid οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις χειρουργικές κλινικές και είναι κρίμα να καταγραφεί και πάλι υστέρηση στην αντιμετώπιση των χειρουργικών περιστατικών όπως συνέβη στο προηγούμενο διάστημα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ακολουθούν αυξητική τροχιά, απειλώντας και πάλι να σπάσουν το φράγμα των 100 με τους 300 διασωληνωμένους ασθενείς να αποτελούν το ψυχολογικό και ταυτόχρονα εκείνο το ρεαλιστικό ορόσημο, μετά από το οποίο αρχίζει να σφίγγει η θηλιά της πίεσης στα νοσοκομεία.

Ο Νίκος Καπραβέλος επισημαίνει πως το μήνυμα που στέλνουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή όσοι είναι άνω των 60 ετών δεν θα πρέπει να αναβάλλουν την 4η δόση αλλά να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους και να μην περιμένουν έως το φθινόπωρο.

Τα νέα στελέχη που κυκλοφορούν δεν είναι μια απλή γριπούλα για τους ανθρώπους που έχουν εύθραυστη υγεία και η διενέργεια της 4ης δόσης μαζί με την προστασία που χαρίζει η μάσκα αποτελούν μονόδρομο για την αποφυγή της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Στο μεταξύ αυξάνονται πολύ και οι επαναλοιμώξεις που κάποτε αντιστοιχούσαν στο 10% των κρουσμάτων της επιδημιολογικής καταγραφής, ενώ πλέον έχουν σκαρφαλώσει στο 20%, έχοντας κι αυτές υπερδιπλασιαστεί.

Ο Νίκος Καπραβέλος παρακολουθεί με ανησυχία της εξέλιξη της κατάστασης και συντάσσεται μαζί με τους ειδικούς που επιθυμούν τη επιστροφή ορισμένων μέτρων και κυρίως της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα.

Ο ειδικός εξηγεί πως το ιικό φορτίο πρέπει να παραμείνει χαμηλό γιατί το αντίθετο το καθιστά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων. Καθώς μάλιστα είναι δεδομένο ότι θα έχουμε 7ο κύμα το φθινόπωρο μας συμφέρει από κάθε πλευρά να μείνει μειωμένο το ιικό φορτίο στην κοινότητα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέων μεταλλαγμένων στελεχών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στη μάχη με την πανδημία, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ο κορονοϊός λέει πάντα την τελευταία λέξη κι όχι εμείς.