Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον W. Schaeuble να αποχωρήσει από το υπ. Οικονομικών

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον W. Schaeuble να αποχωρήσει από το υπ. Οικονομικών

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Wolfgang Schaeuble για αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πλέον τη σκυτάλη έχουν πάρει ακόμη και ανώτερα στελέχη μέσα στο κόμμα του που ισχυρίζονται ότι θα ήταν προτιμότερο ο Schaeuble να αφήσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να περάσει σε αυτή του προέδρου της Βουλής.

Όπως ισχυρίζονται, είναι ώρα πια για τον Γερμανό πολιτικό να αφήσει το αποτύπωμά του στην Bundestag, σε μία κοινοβουλευτική θητεία ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου ότι για πρώτη φορά μετά το 1945 έχουμε είσοδο ακροδεξιού κόμματος.

O W. Schaeuble είναι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών από το 2009, όμως το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να συνεχίσει. Το ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που φέρεται να μετακινήθηκε από το κόμμα της Angela Merkel προς το ακροδεξιό AfD έχει πληθύνει τις φωνές αυτών που ισχυρίζονται ότι ο κ. Schaeuble δεν μπορεί να παραμείνει στο κρίσιμο αυτό υπουργείο.

Το Reuters επικαλείται σήμερα ανώτερα στελέχη από το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel, τα οποία επισημαίνουν πως δεδομένης της νέας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Κοινοβούλιο, ο κ. Schaeuble θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Bundestag.

«Θα ήταν πολύ σημαντικό, εξαιτίας του AfD και του κλίματος στο Κοινοβούλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reuters στέλεχος του CDU, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μετακίνησης του Schaeuble.

Από την πλευρά του, πάντως, ο 75χρονος Schaeuble τηρεί σιγή ιχθύος για το τί μέλλει γενέσθαι. Είναι ενδεικτικό ότι καθ'' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αρνιόταν κατηγορητικά να σχολιάσει το πολιτικό του μέλλον. Την ίδια στάση τηρεί ακόμη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο W. Schaeuble είναι ο μακροβιότερος πολιτικός στη Γερμανία, αφού εκλέγεται συνεχόμενα από το 1972. Όμως, δεν είναι μόνο ο μακροβιότερος πολιτικός, αλλά και ο πιο δημοφιλής, όπως τουλάχιστον αναδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.

Φωτογραφία αρχείου SOOC