Β. Αιγαίο: 6.850 αφίξεις μεταναστών μόνο τον Οκτώβριο

Β. Αιγαίο: 6.850 αφίξεις μεταναστών μόνο τον Οκτώβριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα, καθώς μόνο το μήνα Οκτώβρη εισήλθαν στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα συνολικά 6.868 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Από αυτά, 3.474 έφτασαν στη Λέσβο, 1.556 στη Σάμο και 1.820 στη Χίο. 

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας. Μόνο την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή και οι δυνάμεις της Frontex, εντόπισαν και διέσωσαν 284 άτομα, σε 11 διαφορετικά περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβου, Κω, Σάμου, Λέρου και Χίου.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκε στη Σάμο και στη Λέσβο, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πάνω από τα όρια. Πιο συγκεκριμένα, στη Χίο κατέφτασαν 31 άτομα, στην Κω μεταφέρθηκαν άλλα 56 άτομα, στη Λέσβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 83 άτομα, στη Σάμο μεταφέρθηκαν άλλα 108 άτομα και στη Λέρο άλλα 6.

Συνολικά μόνο στη Λέσβο - από χθες τα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία του νησιού - έφθασαν οκτώ βάρκες με 323 άτομα, τα οποία και προωθήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Παράλληλα, στον εντοπισμό 62 μεταναστών και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Ρόδο. Συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες το λιμενικό εντόπισε την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ενός ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Ρόδου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Άμεσα απέπλευσαν προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή δύο περιπολικά σκάφη καθώς και ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, όπου εντοπίστηκε το ιστιοφόρο σκάφος και το οποίο συνόδευσε στο λιμένα Πλημμύρι Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ από τους ανωτέρω επιβαίνοντες αναγνωρίστηκαν οι δύο αλλοδαποί Κυβερνήτες αυτού και συνελήφθησαν.