Β. Κορέα: Ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει ολόκληρη την Αμερική

Β. Κορέα: Ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει ολόκληρη την Αμερική

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου, με την ονομασία Hwasong-15, το δραστικό βεληνεκές του οποίου, επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του απομονωμένου κράτους.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un χαρακτήρισε επιτυχή τη δοκιμή του Hwasong-15, κατά την ίδια πηγή.

Με αυτή την δοκιμή η Βόρεια Κορέα πέτυχε τον «στόχο» της, δηλαδή να γίνει πυρηνική δύναμη, ανέφερε η ανακοίνωση που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Η παρουσιάστρια της Βόρειας Κορέας, η Ri Chun-hee, εμφανίστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας για να ανακοινώσει αυτή την επιτυχία: «Ο Kim Jong-un δήλωσε με περηφάνια ότι επιτέλους καταφέραμε να πετύχουμε τον ιστορικό μας σκοπό, να γίνουμε πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

«Η μεγάλη επιτυχία της δοκιμής του ICBM Hwasong-15 είναι μια ανεκτίμητη νίκη του μεγάλου, ηρωικού λαού» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε.

Ο επίσημος Τύπος της Βόρειας Κορέας έκανε λόγο για το πιο εξελιγμένο όπλο που έχει αναπτύξει ποτέ η χώρα: «Το σύστημα τύπου ICBM Hwasong-15 είναι ένας διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με μια βαριά κεφαλή, ικανή να πλήξει το σύνολο της αμερικανική ηπείρου», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας.

Ένας Δυτικός ειδικός επεσήμανε ότι, κρίνοντας από την πορεία που ακολούθησε ο πύραυλος, φαίνεται ότι έχει όντως βεληνεκές 13.000 χιλιόμετρα, δηλαδή μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο έχει δοκιμάσει μέχρι στιγμής η Πιονγκγιάνγκ και ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει οποιαδήποτε μεγάλη πόλη των ΗΠΑ.

Ο νέος πύραυλος, ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα, διένυσε 950 χιλιόμετρα τα 53 λεπτά της πτήσης του, όπως διευκρινίστηκε. Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 4.475 χιλιομέτρων (περίπου 20 φορές ψηλότερα από το τροχιακό ύψος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού). Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε οι διακηρύξεις της Βόρειας Κορέας ότι μπορεί να πλήξει το σύνολο των ΗΠΑ μάλλον ισχύουν. 

Αξιωματικοί του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας είχαν πει νωρίτερα πως υποθέτουν πως ο βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένας Hwasong-14, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Πιονγκσόνγκ, στην επαρχία Νότια Πιονάνγκ, σύμφωνα με δήλωση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. 

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, δύο πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών, στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία.

D. Trump: Απειλή για «όλο τον κόσμο» τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Moon Jae-in έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Trump και Moon, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ όμως συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν στην ενίσχυση της αντίδρασής τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Λευκός Οίκος ανήρτησε μια φωτογραφία του Trump στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Abe σχετικά με «την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ο οποίος κατέπεσε) στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Yasutoshi Nishimura, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.

Trump και Abe επίσης «συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Nishimura.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Yoshihide Suga διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Suga συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Για τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Jim Mattis η εκτόξευση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της Βόρειας Κορέας να κατασκευάζει πυραύλους, γεγονός που αποτελεί «απειλή για όλο τον κόσμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα