Β. Yildirim: Επιστρέψτε μας τους πραξικοπηματίες - Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Β. Yildirim: Επιστρέψτε μας τους πραξικοπηματίες - Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην τουρκική πλευρά κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildirim, ζητώντας να τερματιστεί η παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της παράδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yildirim, για να λάβει την απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνονται εκατέρωθεν.

«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται. 

Στο ίδιο ζήτημα και αφού ισχυρίστηκε ότι οι παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνονται «εκατέρωθεν», ο B. Yildirim δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε σε αυτά που μας χωρίζουν αλλά στα ζητήματα όπου υπάρχουν κοινά συμφέροντα. 

Το άλλο σημείο το οποίο κατέδειξε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν, είναι η μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από Τούρκο δημοσιογράφο, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά τόνισε ότι σε πολιτικό επίπεδο οι επίδοξοι πραξικοπηματίες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτοι. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι και η τουρκική πλευρά σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, τόνισε όμως ότι οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. "Να μην κάνουν οι πραξικοπηματίες πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων", ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο B. Yildirim

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του στο Κυπριακό ο Τούρκος πρωθυπουργός

Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων. Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο B. Yildrim απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στο ζήτημα των εγγυήσεων και αρκέστηκε να πει ότι η επίλυση πρέπει να προσφέρει ασφάλεια και στις δύο κοινότητες.

Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Esp. Eide, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός Ισπανού ποιητή, «διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».

«Συμφωνώ απόλυτα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε ο B. Yildirim.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc