Βασιλακόπουλος: Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης - Πως συνδυάζεται με την τρίτη δόση

Βασιλακόπουλος: Αναγκαίο το εμβόλιο της γρίπης - Πως συνδυάζεται με την τρίτη δόση

Για την  αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός της γρίπης από την στιγμή που φέτος τον χειμώνα η κοινωνία θα παραμείναι ανοιχτή αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε στον ΣΚΑΙ ο  καθηγητής εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως εξήγησε, πέρυσι δεν χρειάστηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν κατά της πανδημίας και συγκεκριμένα ανέφερε πως «επειδή δεν υπήρχε γρίπη πέρσι δεν υπήρχαν και άτομα με φυσική ανοσία στη γρίπη, μόνο στους εμβολιασμένους υπήρχαν ποσοστά ανοσίας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τρίτη δόση κατά του κορονοϊού και τον συνδιασμό αυτής με το εμβόλιο για την γρίπη, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως «ιατρικά μπορεί να συμβεί, απλά όταν εμβολιάζω προσπάθω να διεγείρω το ανοσοποιητικό προς μια κατεύθυνση , δεν έχει νόημα να το διεγείρω ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα αν τα κάνει ταυτόχρονα. Καλό θα ήταν όμως να γίνουν με απόσταση 15 ημερών.»

«Δεν έχει δοθεί τέτοια οδηγία γιατί δεν είναι χρήσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την διενέργεια τεστ αντισωμάτων στην οποία προβαίνουν αρκετοί για να μετρήσουν το ποσοστό ανοσίας τους. Ο καθηγητής διευκρίνησε πως πως δεν χρειάζεται να μετράμε αντισώματα, καθώς ελάχιστα από αυτά μπορούν να μας δείξουν ποια εμποδίζουν την είσοδο του ιού στον οργανισμό και δεν μετράται η κυτταρική ανοσίας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, στάθηκε στην αύξηση των νεκρών που παρατειρείται το τελευταίο διάστημα αλλά κα στην μείωσει των διασωληνομένων κάτι που σημαίνει σύμφωνα με τον κ Βασιλακόπουλο πως κάποιοι χάνουν την μάχη με τον ιό. «Βλέπουμε ότι οι μονάδες δεν ανατροφοδοτούνται με ασθενείς», πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση αλλά και να μην ευφησυχαζόμαστε.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς