Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βρετανία - Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βρετανία - Παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, λίγες ώρες αφότου και ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε ότι μένει και εκείνος εκτός κυβέρνησης.

Ειδιότερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι «το απόγευμα, η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπ. Τζόνσον προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει μια στενή εμπορική σχέση με τις Βρυξέλλες και μετά το Brexit.

«Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» γράφει στην επιστολή, σημειώνοντας ότι «το όνειρο του Brexit πεθαίνει, πνιγμένο από αχρείαστη αυτοαμφισβήτηση» και ότι η χώρα οδεύει προς ένα «μισο-Brexit».

Επισημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να προασπιστεί τις προτάσεις της Μέι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να παραιτηθεί. Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε το «δημόσιο πρόσωπο» της εκστρατείας υπέρ Brexit του 2016 που έπεισε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αποχώρησή του υπογραμμίζει το βάθος της διαίρεσης που επικρατεί σήμερα στην κυβέρνηση Μέι.

Σε αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν ο κ. Τζόνσον είχε φανεί να αντιτίθεται στη στρατηγική της Τ. Μέι, ενώ σε σχόλια που είχαν διαρρεύσει πρόσφατα φερόταν να αναφέρει πως η κυβέρνησή της υπολείπεται «θάρρους», συγκρίνοντας μάλιστα τον τρόπο διαπραγματεύσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού με εκείνο του προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ.

Παραιτούνται οι υπουργοί του Brexit

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση μέσα σε λίγες ώρες καθώς νωρίτερα ο υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε ότι μένει εκτός κυβέρνησης διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.

«Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής θα μας βάλει στην καλύτερη περίπτωση σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, από την οποία πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», τόνισε ο Ντέιβις στην επιστολή της παραίτησής του προς τη Μέι.

Και οι δύο παραιτήσεις από τις «θέσεις κλειδιά» έρχονται μετά τη συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή να υιοθετήσει τα σχέδια της Τερέσα Μέι, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ξεπερνώντας το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους υπουργούς της, κερδίζοντας τη στήριξη για μια πρόταση «φιλική για τις επιχειρήσεις» που στοχεύει να δώσει ώθηση στις παγωμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Όπως ανακοίνωσε η Μέι, η κυβέρνησή της υιοθέτησε μια «κοινή θέση» υπέρ της δημιουργίας μιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά την αποχώρηση από το μπλοκ.

Σημειώνεται πως η είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον, δεν επηρέασε σε πρώτο χρόνο το βρετανικό χρηματιστήριο με τον FTSE να συνεχίζει να κινείται ανοδικά με κέρδη 0,37%.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα εξετάσουμε αν οι προτάσεις της Βρετανίας για το Brexit είναι ρεαλιστικές

Υπενθυμίζεται πως προχτές, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε αργά χθες ότι θα αξιολογήσει τη διαπραγματευτική θέση που συμφώνησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το υπουργικό της συμβούλιο για να εξετάσει αν αυτή είναι εφικτή και ρεαλιστική.

«Θα αξιολογήσω τις προτάσεις για να δω αν είναι εφικτές και ρεαλιστικές», ανέφερε με tweet του ο Μπαρνιέ.

 

Φωτογραφία AP