«Βάζουν φωτιά» στην Νότια Κινεζική Θάλασσα οι ΗΠΑ

«Βάζουν φωτιά» στην Νότια Κινεζική Θάλασσα οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να απορρίψει με έγγραφο-θέση του όλες τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην Νότια Κινεζική Θάλασσα ένα θέμα που προστίθεται στην ήδη τεταμένη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες αφότου η Κίνα ανακοίνωσε κυρώσεις κατά των Γερουσιαστών Τεντ Κρουζ και Μάρκο Ρούμπιο σε αντίποινα για τις κυρώσεις που στήριξαν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμερικανική κυβέρνηση σηκώνει "το γάντι". Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμένεται να υποστηρίξει ότι όλες οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα δεν έχουν καμία βάση ή νομική ισχύ.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ δήλωναν ότι η επίλυση των όποιων διαφορών στην περιοχή όφειλε να γίνεται μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η παραπάνω εξέλιξη, σύμφωνα με ειδικούς δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική ισχύ,καθότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την Σύμβαση του Μοντέγκο Μπει για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσεις. Εν τούτοις, η απόρριψη των διεκδικήσεων της Κίνας σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει μια πιο "επιθετική πολιτική".

Η θάλασσα αυτή είναι σημαντική διότι απ' εκεί διέρχεται όλη η εμπορική ναυτιλία που συνδέει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με την Ανατολική Ασία, ενώ εκτιμάται ότι διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου.

Συνεπώς όλες οι χώρες που βρέχονται από τα 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας διεκδικούν ένα κομμάτι της πίτας με πρώτες τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.

Το 2014 μάλιστα, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ οξύνθηκαν μετά την εγκατάσταση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου από το Πεκίνο κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ της περιοχής. Τον Ιούλιο του 2016 το Διαιτητικό Δικαστήριο του ΟΗΕ δικαίωσε την προσφυγή των Φιλιππίνων έναντι των κινεζικών διεκδικήσεων στην Νότια Σινική Θάλασσα τη οποία το Πεκίνο απέρριψε ως "πολιτικά προκατειλημμένη".

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έχει πολλές φορές εξοργίσει την Κίνα διεξάγοντας αυτό που ονομάζει "ελεύθερη ναυσιπλοΐα" και πλέοντας κοντά σε νησιά τα οποία διεκδικεί η Κίνα υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές της συμβαδίζουν με την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς. Ως απόδειξη και επίδειξη δύναμης παράλληλα, οι ΗΠΑ έστειλαν δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα εν μέσω στρατιωτικών γυμνασίων του Πεκίνου.