Βέλγιο: Πολιτικό άσυλο στον Κ. Πουτζδεμόν εάν το ζητήσει

Βέλγιο: Πολιτικό άσυλο στον Κ. Πουτζδεμόν εάν το ζητήσει

Δεν είναι απίθανο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδέμον από το Βέλγιο εάν το ζητήσει, δήλωσε ο βέλγος υπουργός Μετανάστευσης, Τεό Φράκεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ο κ. Φράνκεν δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό κανάλι πως «δεν είναι απίθανο αν κοιτάξετε την κατάσταση. Αναφέρονται ήδη σε ποινή φυλάκισης. Το ερώτημα είναι σε πιο βαθμό θα υπάρξει μια δίκαια δίκη». Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ισπανία να εκδώσει τον Πουτζδεμόν, πρόσθεσε ο βέλγος υπουργός.

Με αυτές τις δηλώσεις ο βέλγος υπουργός υπογραμμίζει την διαφοροποιημένη θέση της χώρας σε σχέση με στην Ισπανική κρίση καθώς είναι πολύ λίγες οι φωνές υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε έχουν κρατήσει μια πολύ συγκρατημένη στάση απέναντι στην κρίση που διαδραματίζεται στην Ισπανία λέγοντας πως είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πως πρέπει να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα της χώρας. Ωστόσο, ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε έκκληση για διάλογο μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης ώστε να βρεθεί μια λύση. Αξίζει να σημειωθεί πως το Βέλγιο είναι μια από της λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπου οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.