Βενεζουέλα: 7,2 εκατομμύρια στo δημοψήφισμα κατά του Maduro, μία γυναίκα νεκρή από πυροβολισμούς

Βενεζουέλα: 7,2 εκατομμύρια στo δημοψήφισμα κατά του Maduro, μία γυναίκα νεκρή από πυροβολισμούς

Περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση και πραγματοποιήθηκε χθες κατά της κυβέρνησης του αριστερού Nicolas Maduro, ενώ ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων σκοτώνοντας μία γυναίκα.

Το αποτέλεσμα αυτό, δεν απέχει πολύ από τα 7,7 εκατομμύρια των ψήφων που είχε λάβει η αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Οι επικριτές του Maduro, προσδίδουν στο αποτέλεσμα χαρακτήρα ουσιαστικής λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης του Maduro.

Στο μεταξύ ένοπλοι πυροβόλησαν σε πλήθος ψηφοφόρων σκοτώνοντας μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις, σύμφωνα με ακτιβιστές, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα είπε ότι μια κυβερνητική "παραστρατιωτική" συμμορία άνοιξε πυρ στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες. Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί, και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε εκκλησία.

"Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της," είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Freddy Guevara για τον φόνο της Xiomara Escot. "Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τί έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος", πρόσθεσε.

Ο Maduro καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα. Ο ίδιος προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου που αποζητά τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής ως πράξη πολιτικής ανυπακοής η οποία θα ακολουθηθεί από άλλες δράσεις εναντίον του προέδρου.

Μεταξύ άλλων, οι ψηφοφόροι του "δημοψηφίσματος" ερωτήθηκαν αν απορρίπτουν την πρόταση για τη νέα Βουλή, εάν θέλουν τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα, και εάν προτιμούν πρόωρες εκλογές (πριν τη λήξη της θητείας του Maduro το 2018).

Η αντιπολίτευση υποσχέθηκε να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα έως το βράδυ της Κυριακής (τοπικής ώρας).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια