Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών καθώς οι ταραχές συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα

Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών καθώς οι ταραχές συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν στη Βενεζουέλα χθες, Δευτέρα, καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα, με κατοίκους να καταλαμβάνουν ειρηνικά κτίρια και χώρους, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση για πρώιμες εκλογές. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τα 12 άτομα σε διάστημα ενός μήνα, με την αναταραχή στη χώρα να μην καταλαγιάζει.

Ένας υπάλληλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην περιφέρεια Μέριδα των Άνδεων κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπέρ της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Άλλος ένας άνδρας 54 ετών στην περιοχή Μπαρίνας τραυματίστηκε από σφαίρα και εγκαταλείφθηκε «μεταξύ ζωής και θανάτου», σύμφωνα με τον περιφερειακό αντιπρόσωπο (ombudsman) Τάρεκ Σάμπ. Ο άντρας πυροβολήθηκε στο στήθος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Επιπροσθέτως, άλλα εφτά άτομα τραυματίστηκαν.

Οι τελευταίοι αυτοί θάνατοι έρχονται να προστεθούν σε ένα έκρυθμο σκηνικό, το κάδρο του οποίου συνθέτεται με δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα και καθημερινές οδομαχίες μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένων με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα και διαδηλωτών με πέτρες και μολότοφ. Την ίδια στιγμή, η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας τροφοδοτεί επίσης τις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται. «Έχω άδειο στομάχι, επειδή δεν βρίσκω φαγητό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο 66χρονος Jeannette Canozo, συμπληρώνοντας ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ κατά των διαδηλωτών, που «μπλόκαραν» λεωφόρο στο Καράκας με σκουπίδια. «Αυτή η κυβέρνηση έχει πέσει!», φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.

Τουλάχιστον άλλα 11 άτομα έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νυκτερινών λεηλασιών.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Nicolas Maduro κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι προετοιμάζουν βίαιο πραξικόπημα με τη συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ως δικτάτορα που καταπιέζει τις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης είναι μεταξύ άλλων οι εκλογές στη χώρα και η απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών.

Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί αυτό το μήνα σε διαδηλώσεις, ενώ 636 από αυτούς βρίσκονταν ακόμα υπό κράτηση χθες, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ποινικό Φόρουμ.

Αντιμέτωπος με πίεση από το εξωτερικό να επιτρέψει στους πολίτες της χώρας να ψηφίσουν, ο Maduro έχει καλέσει αντ' αυτού για τοπικές εκλογές - στις περιφέρειες - οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένες για το 2016.

Ο Diosdado Cabello, ανώτατο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις περιφερειακές εκλογές. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει να διεξαχθούν νωρίτερα - όπως απαιτεί η αντιπολίτευση - οι επόμενες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2018.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image