Βενεζουέλα: Η γενική εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για νοθεία στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης

Βενεζουέλα: Η γενική εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για νοθεία στις εκλογές της Συντακτικής Συνέλευσης

H γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενη νοθεία στις εκλογές της Κυριακής, έπειτα από τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση παρουσίασε διογκωμένο αριθμό ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, η κα Luisa Ortega Diaz σε συνέντευξή της στο ισπανόφωνο CNN χθες, Τετάρτη, δήλωσε ότι έχει διορίσει δυο εισαγγελείς προκειμένου να διενεργήσουν έρευνα στους διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου «για μία εξαιρετικά σκανδαλώδη πράξη που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη βία στη χώρα από ό,τι έχουμε ήδη βιώσει.»

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής οδήγησε στη δημιουργία ενός αμφισβητούμενου νέου νομοθετικού σώματος, της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που θα αναθεωρήσει το σύνταγμα της χώρας. Το σώμα αντικαθιστά την εθνοσυνέλευση που βρίσκεται υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση για την οποία οι επικριτές της κυβέρνησης φοβούνται ότι θα καταστείλει τη δημοκρατία στη χώρα.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις νοθευμένες και καταγγέλλοντας ότι η Εθνική Συντακτική Συνέλευση θα έχει την εξουσία να ξαναγράψει το σύνταγμα της Βενεζουέλας.

«Είναι πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι πρέπει να το διερευνήσουμε και να καθορίσουμε ποιος έχει υπαιτιότητα», δήλωσε η κα Ortega, γνωστή επικρίτρια της κυβέρνησης Maduro.

«Πιθανόν, τα δεδομένα των ψηφοφόρων δεν αντιστοιχούν ούτε στο μισό (της συμμετοχής)», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε το σχηματισμό της Συνέλευσης «σημαντικό γεγονός» λέγοντας ότι το νέο σώμα δεν έχει καμία επίβλεψη.

«Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Θα έχουμε ένα νομοθετικό σώμα με υπερεξουσίες», δήλωσε η Lusia Ortega, «είναι σημαντικό για τη χώρα να γίνει γνωστό το εύρος αυτής της απάτης και αν συνιστά έγκλημα».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Nicolas Maduro ανακοίνωσε την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης. Η εναρκτήρια συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο, παρά τις καταγγελίες για νοθεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια