Βενεζουέλα: Ο N. Maduro δεσμεύτηκε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα

Βενεζουέλα: Ο N. Maduro δεσμεύτηκε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro δεσμεύθηκε χθες, Πέμπτη, ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που έχει προτείνει, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τις αντικυβερνητικές αναταραχές που μαίνονται για δύο μήνες στη χώρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 62 νεκρούς.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, τα σχόλιά του ήρθαν μετά από τις επικρίσεις αντιπάλων του αλλά και προσώπων στην κυβέρνησή του ότι το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα υπερενισχυμένο σώμα, τη «συνταγματική συνέλευση», προκειμένου να ξαναγράψει το σύνταγμα της χώρας, ήταν αντιδημοκρατικό.

Η επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας, Luisa Ortega, είπε ότι σύσταση της συνέλευσης αυτής χωρίς δημοψήφισμα, όπως συνέβη το 1999 όταν ο προκάτοχός του Maduro, Hugo Chavez, αναθεώρησε το σύνταγμα, απειλεί να «εξαλείψει» τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Maduro δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «Το προτείνω ξεκάθαρα: το νέο σύνταγμα θα περάσει από "συμβουλευτικό" δημοψήφισμα, οπότε οι άνθρωποι θα πουν αν συμφωνούν ή όχι με το νέο, ενισχυμένο σύνταγμα».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία έχει πλέον τη στήριξη της πλειοψηφίας μετά από χρόνια στη σκιά του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είδε τη δημοτικότητά του να βυθίζεται κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απειλεί με φυλάκιση τον H. Capriles, αν δεν καταστείλει τα οδοφράγματα

Στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Henrique Capriles χθες, Πέμπτη, να καταστείλει τα οδοφράγματα στην πολιτεία της Μιράντα όπου είναι κυβερνήτης αλλιώς θα βρεθεί στη φυλακή.

Η πολιτεία Μιράντα περιλαμβάνει μέρος της πρωτεύουσας Καράκας και τις πόλεις του Σαν Αντόνιο Ντε Λος Άλτος και του Λος Τικ, όπου στήνονταν συχνά οδοφράγματα στα πλαίσια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο 44χρονος δικηγόρος Capriles ηττήθηκε οριακά από τον Maduro, στη ψηφοφορία μετά το θάνατο του Chavez και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των φετινών διαμαρτυριών, καλώντας σε πολιτική ανυπακοή.

Οι αρχές έχουν ήδη απαγορεύσει στην Capriles να είναι υποψήφιος σε πολιτικές θέσεις για 15 χρόνια, για ισχυρισμούς του περί «κυβερνητικών παρατυπιών».

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια