Βενεζουέλα: Στους 100 οι νεκροί από την αρχή των κινητοποιήσεων

Βενεζουέλα: Στους 100 οι νεκροί από την αρχή των κινητοποιήσεων

Ακόμα τρεις νεκρούς θρηνεί η Βενεζουέλα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που κήρυξε χθες η αντιπολίτευση.

Το 100ο θύμα είναι ένας 15χρονος που έχασε χθες την ζωή του σε διαδήλωση στην πολιτεία Ζούλια (δυτικά) κατά τη διάρκεια της εικοσιτετράωρης γενικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης.

Από τις Άνδεις έως τον Αμαζόνιο, εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην 24ωρη γενική απεργία, μένοντας στο σπίτι, κλείνοντας τις επιχειρήσεις του ή στήνοντας οδοφράγματα σε μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, με την οποία η αντιπολίτευση ελπίζει ότι θα τερματιστούν σχεδόν δύο δεκαετίες σοσιαλιστικής κυριαρχίας.

To βασικό αίτημα της απεργίας ήταν η παραίτηση Maduro και η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση το 85% της χώρας συμμετείχε στην απεργία.

Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας σκουπίδια και έπιπλα και άρχισαν να πετούν πέτρες ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Περισσότεροι από 360 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ οι αρχές ανέφεραν ότι τρις άνθρωποι πέθαναν στις αναταραχές. Συνολικά υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις σε όλη την χώρα τους τελευταίους μήνες.

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος Maduro δεσμεύτηκε ότι ορισμένοι από τους ηγέτες της απεργίας θα φυλακιστούν και επέμεινε ότι η συμμετοχή ήταν ελάχιστη, καθώς για παράδειγμα οι 700 κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων λειτούργησαν κανονικά.

Η Κολομβία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να ακυρώσει την ψηφοφορία για την κατάργηση της υπάρχουσας Εθνοσυνέλευσης. Αλλά ο Maduro απέρριψε το αίτημά τους. 

Σε ομιλία του στην τηλεόραση έκανε λόγο για «θρίαμβο» καθώς όπως τόνισε οι βασικοί τομείς της χώρας δεν εντάχθηκαν στην απεργία. Παράλληλα κάλεσε στη σύλληψη όλων των τρομοκρατών φασιστών.

Με πληροφορίες από Reuters, Skai.gr

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια