Βενεζουέλα: Τουλάχιστον επτά οι νεκροί στην 48ωρη απεργία

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον επτά οι νεκροί στην 48ωρη απεργία

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 48 ώρες στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων της γενικής απεργίας που κήρυξε η αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών της Κυριακής για την ανάδειξη συντακτικής συνέλευσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι ότι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν την Πέμπτη εν μέσω αναταραχών, ενώ τρεις ακόμα είχαν χάσει τη ζωή τους την Τετάρτη. 

Ο αριθμός των θανάτων αυτής της εβδομάδας ξεπέρασε εκείνον της 24ωρης απεργίας της περασμένης εβδομάδας, όταν είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα.

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών και την απομάκρυνση του Maduro από την εξουσία.

Περισσότεροι από 190 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της απεργίας την Τετάρτη και ακόμα 50 την Πέμπτη, δήλωσε τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα (Penal Forum) . Από τον Απρίλιο, οι αρχές έχουν συλλάβει περίπου 4.800 άτομα, εκ των οποίων 1.325 παραμένουν ακόμα στη φυλακή δήλωσε η οργάνωση.

Οι επικριτές του πρόεδρου Maduro σχεδιάζουν να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον αμφιλεγόμενο ηγέτη της αριστεράς, στήνοντας οδοφράγματα σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα, Παρασκευή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση κήρυξε παράνομες τις διαδηλώσεις χθες, Πέμπτη, με την αιτιολογία της αποφυγής ενδεχομένης «επιρροής» των εκλογών της Κυριακής, σε μια κίνηση που εγείρει φόβους ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της βίας. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι αποθηκεύουν τρόφιμα και παραμένουν στα σπίτια τους.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, δεν θα εγκαταλείπουμε τους δρόμους», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Jorge Millan.

Πολλά οδοφράγματα παρέμειναν στους δρόμους που ήταν έρημοι χθες, ενώ η πανεθνική απεργία συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα χθες Πέμπτη. Ωστόσο, σε αρκετές πόλεις στην ύπαιθρο και αστικές γειτονιές της εργατικής τάξης, η απεργία δεν φάνηκε να υποστηρίζεται το ίδιο ένθερμα όπως η 24ωρη απεργία της περασμένης εβδομάδας.

Εν μέσω φημών για προσπάθειες της ύστατης στιγμής να ενθαρρυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Maduro απεύθυνε ξανά μια πρόσκληση για διάλογο στην αντιπολίτευση, αν και τέτοιου είδους συνομιλίες έχουν καταρρεύσει στο παρελθόν.

Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων ωστόσο, η αντιπολίτευση καλεί σε συγκεντρώσεις κάθε ημέρα από σήμερα ως την Κυριακή

«Καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να προετοιμαστεί για μια έντονη ημέρα διαδηλώσεων την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ώστε όλη η χώρα να δείξει στον κόσμο ότι η συντακτική συνέλευση δεν διαθέτει νομιμότητα», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Freddy Guevara.

«Καλούμε τη χώρα να προετοιμαστεί να βγει στους κεντρικούς δρόμους, τις λεωφόρους, τα δρομάκια και να παραμείνει εκεί μέχρις ότου σταματήσουμε την απάτη της συντακτικής συνέλευσης», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Jorge Millan.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών, ο στρατηγός Nestor Reverol, είχε ανακοινώσει ότι «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι δημόσιες διαδηλώσεις και κάθε γεγονός ανάλογης φύσης που ενδέχεται να διαταράξει ή να επηρεάσει την κανονική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας». Προειδοποίησε μάλιστα ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα κινδυνεύσουν με πέντε ως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Διαβάστε ακόμα:

- Οι ΗΠΑ διέταξαν τις οικογένειες υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα

- ΟΗΕ: Κανείς δεν θα πρέπει να εξαναγκαστεί να ψηφίσει την Κυριακή στη Βενεζουέλα