Το Βερολίνο ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Μόρια

Το Βερολίνο ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Μόρια

Κριτική στην Ελλάδα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στα προσφυγικά κέντρα, ασκεί η γερμανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η dw.com, σε απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. των Πρασίνων και την οποία δημοσιεύουν αύριο οι εφημερίδες του «Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας», αναφέρεται ότι «παρότι μειώθηκε ελαφρώς τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ανησυχητική».

Όπως αναφέρεται, το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. «Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, τα ραντεβού που δίνονται τώρα στη Λέσβο για προφορικές ακροάσεις είναι για τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ελαφρώς. Μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά παραμένει όμως το να επισπευστούν την ίδια ώρα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ.

Επαρκή τα οικονομικά μέσα

Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια περίπου 8.500 άνθρωποι ενώ ο καταυλισμός πληροί τις προδιαγραφές για μόλις 3.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά. Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης πριν την έλευση του χειμώνα. «Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισκευή του αποχετευτικού συστήματος αλλά και δημιουργία χειμερινών καταλυμάτων».

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων: «Αυτό το διάστημα η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει ενδείξεις ότι δεν υπάρχουν επαρκή οικονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης».