Βιαστικές κρίσεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

Βιαστικές κρίσεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

Με μία άκρως αιφνιδιαστική ενέργεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα το πρωί προέβη σε έκτακτες κρίσεις και αποστράτευσε και τους τρεις Αρχηγούς των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νέος αρχηγός του ΓΕΣ στη θέση του Βασίλειου Τελλίδη τοποθετείται ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ κ. Γ. Γιακουμάκη, τοποθετείται ο διοικητής της σχολής Εθνικής Αμυνας, Αντιναύαρχος, Νικόλαος Τσούνης.

Ως αρχηγός του ΓΕΑ στη θέση του κ. Χρήστου Βαϊτση τοποθετείται ο αρχηγός τακτικής αεροπορίας, Αντιπτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου. 

Η επιλογή της ηγεσίας του Στρατεύματος αποτελεί θεσμική ευθύνη της εκλεγμένης από το λαό κυβέρνησης και αντιπροσωπεύει τον πολιτικό έλεγχο των ΕΔ κάτι το οποίο δεν τίθεται προς συζήτηση σε μία προηγμένη δυτική δημοκρατία.

Η αιφνιδιαστική όμως αυτή κυβερνητική κίνηση δημιουργεί αναπόφευκτα σοβαρά ερωτήματα, κάποια βασανιστικά ερωτήματα, στα οποία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ως εισηγητής στο ΚΥΣΕΑ αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ως Πρόεδρος αυτού του συλλογικού κυβερνητικού οργάνου θα πρέπει να απαντήσουν.

Πρώτα απ' όλα γιατί τόση «φούρια» για αλλαγές στην Ηγεσία των ΕΔ; Έχει συμβεί κάτι σημαντικό που οδήγησε την Κυβέρνηση σε μία τέτοια απόφαση από πλευράς χρόνου και ενώ ο Α/ΓΕΑ βρισκόταν σε επίσημη αποστολή στο εξωτερικό; Συνέβη κάτι με τον Στρατό Ξηράς και αποστρατεύτηκαν 9 Αντιστράτηγοι για να γίνει Α/ΓΕΣ ο κατά τα άλλα εξαιρετικός 10ος και τελευταίος στην Ιεραρχία ευρισκόμενος μόνο για ένα χρόνο στο βαθμό, όταν μάλιστα όλοι οι αποστρατευθέντες βρίσκονταν σε κρίσιμες επιχειρησιακές θέσεις; Απέτυχαν όλοι τους ώστε να δικαιολογείται μία τέτοια βαθιά τομή όπως είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2011 από την τότε καταρρέουσα Κυβέρνηση Παπανδρέου;

Μήπως οι σημερινές εξελίξεις στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και με αυτό τον τρόπο ο Κυβερνητικός Συνασπισμός θεωρεί ότι θα δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση;

Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τρία νησιά του βoρειοανατολικού Αιγαίου

Τρεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, ο σχηματισμός των τεσσάρων μαχητικών (δύο F-16 και ισάριθμα F-4), εισήλθε στις 13:50 στο FIR Αθηνών, νοτίως της Λέσβου.

Τα δύο F-16 πραγματοποίησαν στις 14:14 υπερπτήση πάνω από το Μακρονήσι, ένα λεπτό αργότερα πάνω από τους Ανθρωποφάγους και στις 14:17 πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψος 19.000 ποδιών.

Ένα λεπτό αργότερα τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του FIR από τη Σάμο.