Βιβλική καταστροφή και 10 νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα

Βιβλική καταστροφή και 10 νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα

Ο κυκλώνας Ίρμα, ένας από τους ισχυρότερους που πλήττουν τον Ατλαντικό εδώ και έναν αιώνα, οδεύει προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού ισοπέδωσε μια σειρά νησιών της Καραϊβικής και άφησε πίσω του τουλάχιστον 10 νεκρούς.

Με ανέμους ταχύτητας έως και 290 χιλιομέτρων την ώρα, ο κυκλώνας σάρωσε πολλά μικρά νησιά της βορειοανατολικής Καραϊβικής, όπως την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ξεριζώνοντας δέντρα, ξηλώνοντας στέγες και γκρεμίζοντας σπίτια.

Νωρίς σήμερα το πρωί το μάτι του κυκλώνα πέρασε στα βόρεια του Πουέρτο Ρίκο. Από τους ανέμους και την καταρρακτώδη βροχή, σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανέφερε ο κυβερνήτης Ricardo Rosello.

Ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει αβέβαιη. Είναι όμως πιθανό να εξασθενήσει και να υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 4 μέχρι να φτάσει στη Φλόριντα, όπως ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Οι αρχές στη Δομινικανή Δημοκρατία διέταξαν την εκκένωση πόλεων κατά μήκος των βόρειων ακτών του Ατλαντικού, καθώς η πρωτοφανής σε ένταση και μέγεθος καταιγίδα κινείται προς το λιμάνι Πουέρτο Πλάτα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. "Υπάρχει πολύς αέρας και βροχή. Αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί" είπε ο αντεισαγγελέας Χουάν Carlos Castro Hernandez.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο γαλλοολλανδικό νησάκι Άγιος Μαρτίνος και περίπου 50 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

«Οι υλικές ζημιές είναι σημαντικές. Σύμφωνα με την κοινότητα του Αγίου Μαρτίνου, έχει πληγεί το 95% των κτιρίων και το 60% των σπιτιών είναι μη κατοικήσιμα (...) Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, ούτε καύσιμα, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με συντρίμμια και εν μέρει αδιάβατοι (...) οι τηλεπικοινωνίες είναι δύσκολες» τόνισε ο Edouard Philippe.

Η «καλή είδηση» που μετέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός ήταν ότι το λιμάνι και το αεροδρόμιο λειτουργούν και ότι «ένα στρατιωτικό αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί το πρωί» μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στο νησί.

«Πρόκειται για πελώρια καταστροφή. Το 95% του νησιού καταστράφηκε. Είμαι σοκαρισμένος», είπε ο Daniel Gibbs, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αγίου Μαρτίνου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron μίλησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May νωρίτερα προκειμένου οι δύο χώρες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα.

Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Ανγκουίλα, όπου οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο νοσοκομείο και το αεροδρόμιο. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες.

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στο νησί Μπαρμπούντα, που χτυπήθηκε άγρια από την Ίρμα. Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Gaston Brown, είπε ότι θα ζητήσει διεθνή βοήθεια. Εννιά στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί και οι μισοί από τους περίπου 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι. "Πετάξαμε στην Μπαρμούντα και είδαμε μια σφαγή. Ήταν μια από τις οδυνηρότερες εμπειρίες που έζησαν ποτέ" είπε ο Brown, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

 

 

«Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraibes International.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Gibbs.

Επίσης, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Μπαρμούντα ενώ στα Μπαρμπέιντος αναφέρθηκε επίσης ο θάνατος ενός σέρφερ.

Στο Πουέρτο Ρίκο, ο κυβερνήτης σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όμως είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια εκτίμηση της καταστροφής. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαν Χουάν ήταν στρωμένοι με ξεριζωμένα δέντρα και πεσμένες πινακίδες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Στη Φλόριντα, ο κυβερνήτης Rick Scott είπε ότι δεν είναι σαφές ακόμη αν η Ίρμα θα πλήξει τα ανατολικά ή τα δυτικά παράλια, κάλεσε όμως τους κατοίκους σε όλες τις περιοχές να είναι προετοιμασμένοι για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων. Ζήτησε επίσης από όλους να είναι έτοιμοι να φύγουν από την περιοχή όταν δώσουν την εντολή οι αρχές και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει μέσα μεταφοράς σε όσους τα χρειαστούν.

Στα δημοφιλή τουριστικά νησάκια Φλόριντα Κις πάντως, οι αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν τους τουρίστες. Στο Κι Γουέστ οι δρόμοι έχουν ήδη αδειάσει και το 90% των επιχειρήσεων έκλεισαν. Θα φύγουν επίσης από την περιοχή όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών. "Αν μείνετε, θα είστε μόνοι σας", προειδοποίησε ο διοικητής της κομητείας Μονρό.

Στην Κούβα, που απέχει 145 χιλιόμετρα νότια των Φλόριντα Κις, έχει σημάνει συναγερμός για κυκλώνα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι της Αβάνας περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Άλλοι δύο κυκλώνες έχουν σχηματιστεί από την Τετάρτη στον Ατλαντικό. Η Κάτια, στον κόλπο του Μεξικού, δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί αύριο να πλήξει τη Βερακρούζ. Ο Χοσέ, που ακολουθεί την Ίρμα και απέχει 1.310 χιλιόμετρα ανατολικά των Αντιλλών, θα μπορούσε να φτάσει επίσης στα παράλια των ΗΠΑ.

O D. Trump καλεί τους Αμερικανούς να λάβουν προφυλάξεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και "να παραμείνουν ασφαλείς", τονίζοντας ότι "έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν".

Πέραν της Φλόριντας, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, υπογράμμισε.

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Μολονότι η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει παραμένει ακόμη ακαθόριστη, αναμένεται ότι θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, έπειτα από σύσκεψη του κλιμακίου που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προέβλεψε ότι ο κυκλώνας θα προκαλούσε ανθρώπινα θύματα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», είπε ο Macron. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ολλανδίας απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photos by NASA/NOAA GOES Project via Getty Images and Jose Jimenez/Getty Images/Ideal Image