Το Βιετνάμ χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Βιετνάμ χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Ταϊβάν δήλωσε σήμερα πως δεν αποδέχεται την απόφαση ενός δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, λέγοντας πως η απόφαση για το Ίτου Άμπα, το μοναδικό νησί της Ταϊβάν στα διαμφισβητούμενα Νησιά Σπράτλι, έχει "πλήξει σοβαρά" τα εδαφικά δικαιώματά της.

Το διαιτητικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη αποφάσισε πως η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας και πως έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Φιλιππίνων με τις ενέργειές της εκεί, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Η Ταϊβάν, γνωστή επισήμως ως "Δημοκρατία της Κίνας", έχει επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι χάρτες στους οποίους η Κίνα στηρίζει τις αξιώσεις της για τη Νότια Σινική Θάλασσα ανάγονται στην εποχή που οι Εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι-σεκ κυβερνούσαν την Κίνα προτού διαφύγουν στην Ταϊβάν το 1949 μετά την ήττα τους στον εμφύλιο πόλεμο από τους Κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η Μανίλα αμφισβήτησε τη νομιμότητα των αξιώσεων της Κίνας ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, εν μέρει επιχειρηματολογώντας πως κανένας ύφαλος, καμία ατόλη και καμιά βραχονησίδα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι δεν μπορεί νομικά να θεωρηθεί νησί, και άρα δεν έχει δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων (370 χιλιόμετρα) .

Το Ίτου Άμπα είναι το μεγαλύτερο νησί των Σπράτλι και εκείνο που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως διαθέτει την πιο ισχυρή αξίωση για να αποκτήσει το καθεστώς του νησιού και οικονομική ζώνη. Τα Νησιά Σπράτλι διεκδικούνται επίσης από την Κίνα, το Βιετνάμ και τη Μαλαισία, ενώ το Μπρουνέι εγείρει διεκδικήσεις σε κοντινά ύδατα.

Από την πλευρά του, το Βιετνάμ καλωσόρισε την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, λέγοντας πως υποστηρίζει σθεναρά την ειρηνική επίλυση των διενέξεων, ενώ επαναβεβαίωσε τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.

"Το Βιετνάμ χαιρετίζει την οριστική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λι Χάι Μπινχ.

"Το Βιετνάμ υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση των διενέξεων στη Νότια Σινική Θάλασσα με ειρηνικά μέσα, περιλαμβανομένων διπλωματικών και νομικών διαδικασιών και της αποφυγής χρήσης ή απειλών για χρήση βίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Το υπουργείο ανέφερε ότι θα εκδώσει αργότερα έναν πιο λεπτομερή σχολιασμό για το περιεχόμενο της απόφασης και επανέλαβε πως το Βιετνάμ διεκδικεί την κυριαρχία επί των νησιών Παρασέλ και Σπράτλι, και δικαιοδοσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ