Biontech: Τρίτη δόση για να ελέγξουμε τη μετάλλαξη Δέλτα - Έρχεται εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών

Biontech: Τρίτη δόση για να ελέγξουμε τη μετάλλαξη Δέλτα - Έρχεται εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών

Χωρίς τρίτη δόση δεν θα ελέγξουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισαν σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο γερμανικό περιοδικό Spiegel  οι ιδρυτές της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρέτσι. Παράλληλα, ανέφεραν ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 5 -11 ετών.

Σε ερώτηση για το αν η πανδημία θα έχει τελειώσει ως την επόμενη άνοιξη, οι ιδρυτές της BioNTEch απάντησαν ότι ατό εξαρτάται αυτό τον ορισμό που δίνουμε στο «τέλος». Επισήμαναν, ωστόσο, ότι «ως τότε η Covid-19 θα γίνει λιγότερο τρομακτική. Μέχρι την άνοιξη, μεγάλος αριθμός ανθρώπων είτε θα έχει εμβολιαστεί είτε θα έχει νοσήσει. Ωστόσο, βλέπουμε ήδη ότι ο ιός δημιουργεί μηχανισμούς διαφυγής που του επιτρέπουν να μολύνει τους ανθρώπους πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κύματα.Αλλά η ασθένεια δεν θα είναι πλέον σοβαρή σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο ή την έχουν ήδη περάσει.»

Όπως τόνισε ο Σαχίν, ο ιός «εξακολουθεί να διαδίδεται σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ εκείνων που δεν είναι προστατευμένοι. Τους ερχόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε μια πανδημία των ανεμβολίαστων».

«Ως κοινωνία, έχουμε 60 μέρες μπροστά μας για να αποφύγουμε έναν σκληρό χειμώνα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν», υπογράμμισε. «Κάθε πρόσθετος εμβολιασμένος βοηθά. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», επισήμανε η Τουρέτσι. 

Για τη μετάλλαξη Δέλτα, είπαν: ότι δεν είναι μια σούπερ μετάλλαξη που είναι περισσότερο μολυσματική και διαφεύγει από την ανοσία.. Μεταδίδεται πιο γρήγορα μεν, ωστόσο ανταποκρίνεται στα εμβόλια. Υπάρχει αρκετή σύγχυση, τόνισαν.  Η προστασία απέναντι στη μόλυνση περιορίζεται με τον χρόνο, αλλά η προστασία απέναντι στη σοβαρή νόσηση διαρκεί περισσότερο. 

Για τις ενισχυτικές δόσεις, τόνισαν ότι δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε επαρκώς τη μετάλλαξη Δέλτα χωρίς ενισχυτική δόση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, μετά την τρίτη δόση η προστασία απέναντι στη μόλυνση από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι πάνω από 95%, επισήμαναν.

«Μια τρίτη δόση θα προκαλέσει πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αντισωμάτων, ίσες ή και υψηλότερες από αυτές της δεύτερης δόσης», πρόσθεσαν, και σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ακόμα μεταλλάξεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται από την ενισχυτική δόση. «Ωστόσο, πρέπει να παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού».

Για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών, σημείωσαν: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε στις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως τα αποτελέσματα μελέτης για τις ηλικίες από 5 ως 11 ετών και θα ζητήσουμε έγκριση για χορήγηση του εμβολίου σε αυτή την ομάδα, μεταξύ άλλων και εδώ στην Ευρώπη». «Περιμένουμε να έχουμε στοιχεία και για τα παιδιά από έξι μηνών ως το τέλος του έτους», πρόσθεσαν.

 Ως τώρα, τα στοιχεία από τη μελέτη είναι καλά, τόνισαν και όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. «Ετοιμαζόμαστε ήδη για την παραγωγή. Το εμβόλιο είναι το ίδιο, αλλά σε μικρότερη δόση», ανέφεραν.