Βηρυτός: 135 νεκροί, 5.000 τραυματίες -  Σβήστηκε από τον χάρτη μέρος της πόλης

Βηρυτός: 135 νεκροί, 5.000 τραυματίες -  Σβήστηκε από τον χάρτη μέρος της πόλης

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι κάτοικοι της Βηρυτού που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους μετά τον όλεθρο που προκάλεσε η τρομακτική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης. Στους 135 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, πάνω από 5.000 είναι οι τραυματίες, ενώ δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε τριήμερο πένθος καθώς επικρατεί οργή στην χώρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι υπάλληλοι του λιμανιού είχαν προειδοποιήσει για το φορτίο με το νιτρικό αμμώνιο αλλά οι εκκλήσεις για απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού αγνοήθηκαν.  

Πάνω από ένα 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για την ανεύρεση επιζώντων. 

Η έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που υπήρξε ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη που εξακολουθεί να σημαδεύεται από εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε πριν από τρεις δεκαετίες και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και την πανδημία του κορονοϊού. 

Η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η οικονομική ζημιά από την φονική έκρηξη φτάνει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.



Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Μία Ελληνολιβανέζα νεκρή και πέντε τραυματίες

Μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της και πέντε άνθρωποι είναι τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, επικαλούμενος τις διπλωματικές μας αρχές. Ο  υφυπουργός βρίσκεται στη Βηρυτό επικεφαλής κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου.



Η ελληνική αποστολή βοηθείας με τους 13 διασώστες, τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του ελληνικού λαού στο Λίβανο.

Τι ερευνούν οι αρχές του Λιβάνου

Με πλοίο ιδιοκτησίας Ρώσου υπηκόου που ζει στην Κύπρο είχαν μεταφερθεί οι 2.750 τόνοι της νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, που στη συνέχεια σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, τοποθετήθηκαν σε αποθήκες του λιμανιού.


Τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. Το Rhosus, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο παρακολούθησης πλοίων, Fleetmon, κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.



To Rhosus αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους. Όμως οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του - πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από τον Fleetmon. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον κ. Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.



Στη συνέχεια, το επικίνδυνο φορτίο του πλοίου εκφορτώθηκε και τοποθετήθηκε στο υπόστεγο 12 του λιμανιού της Βηρυτού, μια μεγάλη γκρίζα κατασκευή που βλέπει στον κύριο αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότου της χώρας στην κύρια είσοδο της πρωτεύουσας.

Σε 15 δισ. δολάρια μπορεί να ανέλθουν οι ζημιές από την έκρηξη

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι οικονομικές απώλειες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ανάλογη ήταν και η εκτίμηση οικονομικού συμβούλου του προέδρου της χώρας ο οποίος τόνισε ότι τουλάχιστον 2 δις δολαρίων σε εξαγωγές δεν θα μπορέσουν να εξαχθούν λόγω της καταστροφής, ενώ οι απώλειες στις εισαγωγές υπολογίζονται σε 5 δις δολάρια.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δεν διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.