Bloomberg: Η Ε.Ε εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Bloomberg: Η Ε.Ε εξετάζει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία, το οποίο πιθανόν και να εφαρμοστεί από την ερχόμενη εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις τεσσάρων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 17-18 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνουν πως θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα οδηγούσε τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κα. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Η δήλωση της κ. Λίντερ έρχεται μετά τη σημερινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές, ενώ το πρακτορείο αναφέρεται τόσο στις αντιδράσεις της Γερμανίας, όσο και της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Συρία.

Επίσης, μεταφέρει δηλώσεις των αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το μπλοκ έχει ήδη αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και τις περισσότερες διμερείς επαφές και δήλωσε ότι μπορεί να υιοθετήσει κυρώσεις για τον τομέα της εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Τουρκία.