Βοήθεια από την Ε.Ε. ζήτησε η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Βοήθεια από την Ε.Ε. ζήτησε η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

Καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, εξαιτίας της ξηρασίας και των δυνατών ανέμων, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στράφηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητώντας βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου η υπουργός Εσωτερικών, Constanca Urbana de Sousa, η Λισαβόνα ζήτησε τη συνδρομή των εταίρων της στην Ε.Ε. υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης των μετώπων που ήδη υπάρχουν και της εκδήλωσης νέων. Το αίτημα περιλαμβάνει τόσο την αποστολή εναέριων μέσων όσο και επίγειων δυνάμεων, στο πλαίσιο του υπάρχοντος μηχανισμού αλληλοβοήθειας που υπάρχει στην Ε.Ε. σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Πρώτη στο αίτημα της Πορτογαλίας, ανταποκρίθηκε η Ισπανία. Η γειτονική χώρα προσέφερε 120 πυροσβέστες 27 οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αναπτύχθηκαν από χθες Κυριακή δίπλα στα πορτογαλικά μέσα και ένα Canadair που προσέφερε το Μαρόκο στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC).

Σήμερα το μεσημέρι στον ιστότοπό της η ANPC ανέφερε πως στο σύνολο της επικράτειας εξακολουθούν να υπάρχουν έξι ενεργές πυρκαγιές που θεωρούνται «σημαντικές» και αντιμετωπίζονται από σχεδόν 1.300 πυροσβέστες, 400 οχήματα και μια τριανταριά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Οι σημαντικότερες εστίες, οι οποίες ενισχύονται από την ξηρασία και τον καύσωνα, μαίνονται στο κέντρο της χώρας, στις περιφέρειες Σανταρέμ, Κοΐμπρα και Καστέλο Μπράνκο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το καλοκαίρι, στις εκατοντάδες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην Πορτογαλία, έχουν χάσει τη ζωή τους 64 άτομα, τόσο πυροσβέστες όσο και πολίτες. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Πορτογαλία: Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι δύο μεγάλες πυρκαγιές στο κέντρο της χώρας