Βολές Γαβρόγλου κατά ΠΑΜΑΚ για την έρευνα ανομίας στα ΑΕΙ

Βολές Γαβρόγλου κατά ΠΑΜΑΚ για την έρευνα ανομίας στα ΑΕΙ

Την επίθεση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα επέλεξε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, κληθείς να σχολιάσει την έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα περίμενα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να αξιολογήσει και ποιοτικά τα αποτελέσματα».

Σε δηλώσεις του στα Γιάννενα ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος Μαΐου η Επιτροπή υπό την προεδρία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, που μελετά τα φαινόμενα βίας στα ΑΕΙ θα παρουσιάσει τα πορίσματά της προς το υπουργείο Παιδείας και τα Ιδρύματα.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, κληθείς να σχολιάσει τη μελέτη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου επέλεξε να επιτεθεί στα Ιδρύματα λέγοντας ότι «θα περίμενα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να αξιολογήσει και ποιοτικά τα αποτελέσματα».

«Έχουμε συστήσει μια επιτροπή με επικεφαλή τον νομικό, ακαδημαϊκό, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Παρασκευόπουλο. Σε αυτήν την επιτροπή δεν είναι μόνο εκπρόσωποι της Αστυνομίας η της Εισαγγελία αλλά και καθηγητές αντιεγκληματικής πολιτικής, άτομα που ασχολούνται με τις δομές, όπως ο ΟΚΑΝΑ και 18ΑΝΩ. Οι άνθρωποι, προσπαθούν να κωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά αυτού του προβλήματος. Η Επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου μέχρι τέλος Μάιου, αν δεν κάνω λάθος, θα ολοκληρώσει το πόρισμα της, για να προτείνει κάποια μέτρα, που νομίζω και αντικειμενικά είναι δύσκολο, όχι για να εφαρμοστούν ,αλλά για να μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε συναινετικά μέσα στα Πανεπιστήμια». Ωστόσο, ο υπουργός σχολίασε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είχε μόνο αριθμητικά στοιχεία και δεν αναζητούσε τους λόγους η τις αιτίες των παραβατικών συμπεριφορών.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου είπε μεταξύ άλλων:

«Εμείς λέμε, ότι θα πάμε την χρονιά που μας έρχεται σε ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών . Θα ανοίξουμε μία συζήτηση με τους καθηγητές, για πολλές από τις προτάσεις μας μέσα από αυτήν την επιμόρφωση που θα είναι όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς και τον Ιούνιο του 2020, θα παίζει πιά ρ''ολο το απολυτήριο, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα διαμορφώνονται σιγά- σιγά και θα τις νομοθετήσουμε.

Πάντως, στις Σχολές με μεγάλη ζήτηση δεν είναι ώριμο να υπάρχει καμία ιδιαίτερη αλλαγή και στα υπόλοιπα θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να μπορέσει αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί..» .

Σύμφωνα με το kathimerini.gr άφησε αιχμές επίσης για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί τα αποτελέσματα της έρευνας για τις καταγγελίες περί αντιγραφών από φοιτητές στις τελευταίες εξετάσεις. «Παραβατικότητα είναι και αυτό», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα «Η ανομία στα ελληνικά ΑΕΙ» αποκάλυψε έναν σοκαριστικό αριθμό περιστατικών ανομίας και παραβατικότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια που αποδεικνύει την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου που απαιτείται για να αποφεύγονται τέτοιου είδους περιστατικά.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα κατεγράφησαν συνολικά 358 περιστατικά ανομίας σε 19 ΑΕΙ κατά τη δεκαετία 2011-2017 με τις επιθέσεις βίας κατά των ακαδημαϊκών να πρωταγωνιστούν αριθμητικά.